Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković ih nije spomenuo

Ministri iz HNS-a nisu došli na sjednicu Vlade. Kuščević: Svoju nevinost dokazao sam zakonom i argumentima

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/14
04.07.2019.
u 10:36

HNS prijeti izlaskom iz Vlade ako Lovro Kuščević ostane ministar uprave

Na sjednicu Vlade nisu došli ministri iz HNS-a. HNS je zaprijetio izlaskom iz Vlade ako Lovro Kuščević ostane ministar uprave. Umjesto Blaženke Divjak i Predraga Štromara, došli su državni tajnici. Iz HNS-a kazali su da njihov nedolazak nije vezan uz slučaj Lovre Kuščevića, već da su imali druge obveze koje su dogovorene u trenutku kada se očekivalo da će se sjednica Vlade održati u srijedu poslijepodne.

U srijedu navečer održan je sastanak užeg vodstva HDZ-a. Premijer Andrej Plenković kazao je da Kuščević ostaje ministar. Ujedno je rekao da će sljedeći tjedan održati sastanak sa svim partnerima u parlamentarnoj većini. 

Tijek događaja:

10:25 - "Ja ću biti ministar dok premijer ne odluči suprotno", rekao je Kuščević prilikom izlaska sa sjednice Vlade. Svoju nevinost dokazao sam zakonom i argumentima, dodao je.

9:29 Nakon prvog dijela sjednice Vlade premijer Andrej Plenković otišao je na službeni put u Poljsku.

9:09 – "Nisam ja taj koji će suditi Kuščeviću. To je pitanje o kojem odlučuje premijer", rekao je ministar Oleg Butković nakon sjednice Vlade. Na pitanje novinara kako komentira nedolazak HNS-ovih ministara, rekao je: "To pitajte njih. Imaju ljudi drugih obaveza, valjda".

8:41 – Vlada je na sjednici u četvrtak osnovala Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona u skladu sa zaključcima Vijeća za obranu i Odbora za obranu Hrvatskoga sabora da Hrvatska treba očuvati sposobnost zaštite zračnog prostora vlastitim borbenim zrakoplovima.. "Osniva se međuresorno Povjerenstvo za nabavu borbenih aviona", izvijestio je na sjednici Vlade ministar Damir Krstičević.

"To je nadstranačko pitanje. Sabor se treba uključiti. Samo uz zajedništvo i potporu svih institucija možemo realizirati ovaj projekt. Vijeće za obranu dalo je potporu Vladi. Vlada pokreće proces za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Smatram kako hrvatska vojska i država nisu iste bez borbenog zrakoplovstva. Povjerenstvo će biti nadležno za proces", rekao je ministar Krstičević.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zadaća je Međuresornog povjerenstva da pripremi i provede postupak nabave višenamjenskoga borbenog aviona te predloži Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka. Osim toga, Povjerenstvo treba pronaći opcije za obuku pilota za višenamjenski borbeni avion te u vezi s time predložiti Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.

8:30 – U HNS-u tvrde kako nedolazak HNS-ovih ministara nije vezan uz slučaj Lovre Kuščevića. Kažu kako je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u inozemstvu, a i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar danas ima druge obveze, koje je dogovorio u trenutku kada se očekivalo da će se sjednica Vlade održati u srijedu poslijepodne. Na iduću sjednicu će, kažu, svakako doći. Više pročitajte OVDJE.

8:25  Osvrnuo se premijer na posjet tvrtki Rimac te zahvalio Mati Rimcu. "Njegov poslovni uspjeh primjer je kako se mogu privlačiti najveće svjetske kompanije", rekao je Plenković i završio uvodni dio. HNS-ovce nije ni spomenuo.

8:21  "Za vrijeme naše Vlade ugovorili smo mnogo sredstava. Izazovi koji su pred nama jest predsjedanje za šest mjeseci. Pripreme dobro teku, koordinacija svih aktivnosti, odgovornosti ministara izrazito je važna i bitna uloga. Bilo je mnogo zapleta. Vrlo smo zadovoljni sastavom u EP-u. Ursula von der Leyen, ministrica obrane, sjajno surađuje s ministrom Krstičevićem. Imamo dobru suradnju. Bit će pozitivan akter što se tiče Hrvatske", rekao je Plenković na početku sjednice.

"Sa svim novim predloženim liderima europskih institucija imamo jako dobre odnose i oni su pozitivni akteri za sve teme bitne za Hrvatsku, uključujući ulazak u Schengen, eurozonu i pregovore oko novog višegodišnjeg financijskog okvira EU", kazao je premijer.

"Imali smo Nacionalno vijeće za uvođenje eura. Ministar Marić predstavit će plan", rekao je Plenković.

8:14 – "Nisam prava adresa za pitanja. Ministrica je na službenom putu", rekao je državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Tome Antičić

8:09 – "Ako se netko služi ucjenom i ultimatumom, to je za ozbiljnu analizu", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić prije ulaska na sjednicu.

7:50 – HNS-ovi ministri nisu došli na sjednicu Vlade. Umjesto Predraga Štromara i Blaženke Divjak, stigli su državni tajnici.

7:45 – "Dok predsjednik Vlade ne odluči drukčije, svi smo ministri – ja, Štromar, svi kolege koji su sada ministri", rekao je Kuščević ispred Banskih dvora. 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić također je rekla da o Kuščeviću odlučuje Plenković.

"Saslušala sam njegovo obrazloženje. Premijer je rekao da će s ministrom još razgovarati, razgovarat će se i s koalicijskim partnerima. Uvijek sam bila stajališta da premijer bira svoje suradnike", istaknula je. Upitana je li ovo kraj suradnje s HNS-om, odgovorila je da će se to znati nakon koalicijskog sastanka. 

Ministar branitelja Tomo Medved poručio je da potpuno podržava sve što je jučer izrečeno nakon sastanka užeg predsjedništva HDZ-a. "Pričekajmo i budimo strpljivi. Sve je vrlo jasno analizirano i rečeno", poručio je. 

Video: SDP o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću

Komentara 98

PR
prajdali100
08:10 04.07.2019.

Da nisu prespali ?

MI
Mimizo
08:14 04.07.2019.

hns odlazi konačno u ropotarnicu povijesti

ZI
Zir
08:53 04.07.2019.

Drama je gotova, 30 minuta drame samo u Vl. Uzas. Jel tko kupuje taj šund od novina???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije