Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Popuštanje mjera za škole i sportske aktivnosti: 'Mjere ćemo revidirati sredinom veljače'

Zagreb: Epidemiološke mjere promijenjene jedino u obrazovanju i sportu
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.01.2021.
u 11:57

Nakon rasprava u Vladi i sa Stožerom, mi smo u ovim okolnostima, gdje smo zahvaljujući odgovornosti naših građana, ali i mjerama koje smo poduzeli, u poziciji da pošaljemo poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera, ali samo u dva segmenta", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak blago popuštanje epidemioloških mjera u dva segmenta – školstvu i sportu te istaknuo kako je situacija i dalje povoljna u odnosu na onu od prije nekoliko tjedana, ali oprez je i dalje potreban.

"Proteklih sedam dana imali smo 3652 potvrđena slučaja. Prosjek je 522 dnevno, a to je čak sedam puta manje nego prije mjesec i pol kad smo u tjedan dana imali više od 25.000 slučajeva. Smrtnost također pada, premda ti brojevi kasne nekoliko tjedana u odnosu na broj novozaraženih", rekao je Plenković na sjednici Vlade. 

Sve to govori da moramo nastaviti s odgovornošću, dodao je, a o tome se razgovaralo i na Europskom vijeću, gdje se, s obzirom na nove sojeve virusa, uputilo na izniman oprez svih država članica i želju da se eventualnom postrožavanju ili popuštanju mjera pristupa koordinirano.

Također, nakon rasprava u Vladi i sa Stožerom, a zahvaljujući odgovornosti građana i poduzetim mjerama, u poziciji su da od 1. veljače popuste mjere, ali samo u dva segmenta, najavio je premijer. 

Jedan segment odnosi se na osnovnu školu, odnosno na mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu u školu, a drugi se odnosi na dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, osobito onih koje se odvijaju vani na zraku, ali i nekih individualnih sportskih aktivnosti.

Mjere će revidirati sredinom veljače, ovisno o razvoju epidemiološke situacije jer je cilj prebroditi zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica na zdravstveno stanje.

"S obzirom na to da su nastali određeni zastoji i usporavanje u distribuciji cjepiva, mislim da je vrijeme za jedan signal optimizma, ali isto tako za vrlo visoki stupanj opreza. Zato smo nakon temeljite analize trendova u Europi i kod nas odlučili zadržati se na ova dva smjera djelovanja", poručio je Plenković.

Božinović: Popuštanje mjera za osnovne škole i sport na otvorenom

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je u četvrtak da se, u sklopu popuštanja epidemioloških mjera, od 1. veljače svi učenici osnovnih škola vraćaju u učionice te se dopuštaju treninzi i rekreacija na otvorenom prostoru.

Video: Ništa od kave za van! Popuštaju se mjere u školama i za neke sportske aktivnosti

Zbog pozitivnih trendova odlučili smo se za popuštanja koja nisu velika, ali su značajna za dio populacije. Fokusiramo se na djecu i odlučili smo se za povratak u školu svih učenika osnovnih škola, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Od ponedjeljka se proširuje i mogućnosti za bavljenje sportom, što uključuje treninge i rekreaciju, ali samo na otvorenom prostoru. Omogućuje se i korištenje bazena i balona za pojedinačne beskontaktne sportove, jer se u tim sredinama virus sporije širi zbog klora i prozračnosti.

Popuštanje se ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija, kao što su tuševi i svlačionice.

"Još uvijek nije trenutak za otvaranje sportskih dvorana za sport", istaknuo je Božinović.

Također je ustvrdio da Hrvatska, uz Estoniju, trenutačno ima najblaži režim epidemioloških mjera u EU.

Nove mjere vrijedit će od 1. do 15. veljače, a Božinović se nada da će nakon toga uslijediti njihovo revidiranje.

Dulibić: Idućih nekoliko tjedana cijepljenje smanjenog intenziteta

U Hrvatskoj će zbog nepredviđene sporije dinamike isporuke Pfizerova cjepiva sljedećih nekoliko tjedana provedba cijepljenja biti smanjenog intenziteta, najavio je u četvrtak na sjednici Vlade državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.

"Pfizerovo cjepivo sljedećih će tjedana dolaziti u reduciranim količinama, što će prouzročiti odgodu početka cijepljenja prvom dozom i odgodu primjene druge doze u odnosu na prvotno predviđeni razmak od 21 dana", kazao je.

U Hrvatskoj je od  27. prosinca prošle godine do 27. siječnja aplicirano 76.129 doza cjepiva, a drugom dozom docijepljeno je 17.635 osoba.

U zdravstvenom sustavu aplicirano je 36.305 doza, u domovima za starije i nemoćne 32.864, a na području Sisačko-moslavačke županije 6389 doza.

Dosad je prijavljeno 380 sumnji na nuspojave na Pfizerovo cjepivo i 10 na Modernino.

"I dalje bilježimo pad broja novih slučajeva na tjednoj razini, stagnira i  broj novohospitaliziranih pacijenata. Bilježimo pozitivni trend jer jer broj otpuštenih puno veći nego broj zaprimljenih pacijenata. No, u odnosu na broj aktivnih, i dalje imamo veliki broj hospitaliziranih zbog teških kliničkih slika", rekao je Dulibić.

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 619 slučajeva COVID-19 pa je broj aktivnih trenutačno 3173.  Na bolničkom je liječenju 1326 osoba, od kojih je 128 na respiratoru. U samoizolaciji je 15.505 osoba.

I dalje se prati situacija u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je u protekla 24 sata bilo 45 novooboljelih.

Udio novozaraženih u ukupno testiranima trenutačno iznosi 10,3 posto.

Pronašli smo dobre okvire za kompromis

Što se tiče aktivnosti nakon potresa, Plenković je rekao da su imali raspravu o Zakonu, sutra će biti izglasavanje u Saboru. 

"Mislim da smo pronašli dobre okvire za kompromis. Prihvatit ćemo i neke amandmane koji će poboljšati tekst i riješiti neke nedoumice", dodao je.

Osobito su tu jasni što se tiče Siska s obzirom na to da je on jedina jedinica lokalne samouprave u sklopu Sisačko-moslavačke županije koja je u višem stupnju indeksa razvijenosti, ali smatraju da je predloženo rješenje dobro i povoljno te da zaokružuje smisao Zakona s obzirom na razmjere šteta. 

Zahvalio je službama, volonterima i svima koji su angažirani na saniranju šteta od potresa koji je bio prije mjesec dana. 

Ministarstvo graditeljstva koordinira sve aktivnosti na procjenama šteta te će u dogovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja pripremiti novi zahtjev za Europski fond solidarnosti s obzirom na štete nastale u potresu, najavio je.

Vezano za jučerašnju raspravu o Nacionalnoj razvojnoj strategiji, Plenković je rekao da će prihvatiti jedan amandman sugeriran nakon rasprave.

"Mislim da smo jučer zaista nastojali objasniti sve što je sadržano u tom dokumentu važnom za razvoj Hrvatske u sljedećih 10 godina. Žao mi je što oporba nije pokazala dovoljno ni shvaćanja ni razumijevanja za relevantnost ovog dokumenta", istaknuo je Plenković.

Nema dojam da će oni taj dokument podržati, što smatra velikom strateškom pogreškom.

"Riječ je o uključivom dokumentu koji se odnosi na sve. Biti dio onih političkih opcija koje će propustiti podržati ovakav dokument po mojem mišljenju nije osobito mudro", ocijenio je premijer.

Tijek događaja:

– Što se tiče koronavirusa, situacija je i dalje povoljna u odnosu na onu koja je bila prije nekoliko tjedana - rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice. Dodao je kako smrtnost pada i da je to dobro. 

– Sve ovo govori nam da moramo nastaviti s naporima i osobnom odgovornošću – rekao je Plenković.

 Nakon rasprava s Vladom i Stožerom, mi smo u ovim okolnostima u poziciji da pošaljemo određene poruke koje bi od 1. veljače odredile popuštanje mjera, ali samo u dva segmenta. Jedan se odnosi na osnovnu školu, mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu u školu, a drugi je na dopuštanje većih sportskih aktivnosti, osobito onih koje se događaju vani, ali i nekih individualnih sportskih aktivnosti  rekao je premijer.

 Mi ćemo mjere revidirati sredinom veljače, ovisno o razvoju epidemiološke situacije  rekao je Plenković.

 S obzirom na to da su nastali određeni zastoji i usporavanja u distribuciji cjepiva, mislim da je sada vrijeme za jedan signal optimizma, ali isto tako i za vrlo visoki stupanj opreza. I zbog toga smo nakon temeljite analize u Europi i kod nas odlučili se na ova dva smjera djelovanja. Cilj nam je prebroditi zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica  rekao je.

Državni tajnik Tomislav Dulibić rekao je kako nam je 14-dnevna stopa incidencije 199.5 te da smo na 7. mjestu unutar EU. Do sada je aplicirano 76.129 doza cjepiva, a drugom dozom docijepljeno je 17.635 osoba. Rekao je kako će sljedećih nekoliko tjedana biti smanjen intenzitet zbog manje isporuke.

 Nuspojave cjepiva redovito se prate, zaprimljeno je 380 prijava sumnje na cjepivo Pfizera i 10 na cjepivo Moderne  rekao je tajnik Dulibić.

 Hrvatska, uz Estoniju, ima najliberalniji i najblaži režim u Europskoj uniji. Mi danas govorimo o popuštanjima koja nisu velika, ali su za dobar dio populacije značajna  rekao je ministar Božinović.

 Pratit ćemo pozorno stanje s epidemijom kako bismo stvari držali pod kontrolom i upravo zato je popuštanje mjera postupno i oprezno. To je sada nužno jer svako popuštanje mjera nosi rizike  rekao je Božinović.

Govoreći o popuštanjima u sportu, rekao je kako se otvorila mogućnost za treninge i rekreaciju, ali samo na otvorenom. 

 Smatramo da još nije trenutak za otvaranje dvorana  rekao je. 

 Zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne beskontaktne sportove i to zbog specifičnosti tih prostora u kojima se zbog klora u vodi i vlage u zraku, kada govorimo o bazenima, ili veće prozračnosti u balonima, virus slabije širi  rekao je.

 Važno je napomenuti i da se popuštanje ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija kao što su svlačionice i tuševi  rekao je.

 Naš cilj jest održavanje povoljnog epidemiološkog trenda i nadamo se da bismo u slučaju nastavka pada brojeva od 15. veljače bili u mogućnosti ići s daljnjim revidiranjem mjera  kazao je Božinović.

Ključne riječi

Komentara 74

Avatar Hrvatska Banovina
Hrvatska Banovina
13:04 28.01.2021.

Niti riječi na bombaški napad Milorada u Pakracu? To je novo normalno?

NE
Nemamrođu
12:58 28.01.2021.

A kaj su srednjoškolci posebna vrsta da ih ne puštate u školu? Naši klinci očito nisu vidjeli kak se vani djeca bore za svoja prava.

PL
Planer
09:07 28.01.2021.

Zašto ne čujemo vladine poruke koje potiču ljude da mršave, zdravo jedu i jačaju imunitet ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije