Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: Rok kineskim izvođačima za izgradnju Pelješkog mosta je 36 mjeseci

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
Autori: Hina, Vecernji list
18.01.2018.
u 11:25

Sjednica je počela u 10 sati u Banskim dvorima.

Vlada je na današnjoj sjednici  prihvatila izvješće o primjeni Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku – Agrokor d.d. za razdoblje do 10. siječnja 2018. godine.     

Plenković je istaknuo kako je u proteklih desetak mjeseci posvećen velik angažman tome da kriza u najvećoj kompaniji ne prouzroči negativne efekte na hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav.

"Mislim da smo u tome uspjeli i ono što je najbitnije je da sada predstoji intenzivan rad, koji u konačnici treba rezultirati nagodbom i onim što je najvažnije, daljnjim generiranjem prihoda svih kompanija te zadržavanjem radnih mjesta, a sve bez angažiranja sredstava iz državnog proračuna", proučio je Plenković.

Vlada jee raspravljala i o prijedlozima izmjena Zakona o patentu, Zakona o žigu i Zakona o industrijskom dizajnu.

Sjednica je počela u 10 sati u Banskim dvorima.

11.00 - Vlada je prihvatila uredbu o načinu izračuna financiranja decentraliziranih funkcija te izračuna iznosa pomoći izravnanja za te funkcije jedinica lokalne i područne samouprave za 2018. godinu te donijela odluke o minimalnim financijskim standardima za te funkcije.

Ukupni iznos sredstava potreban za osiguranje minimalnih financijskih standarda preuzetih decentraliziranih funkcija za ovu godinu predviđen je u visini od 2,3 milijarde kuna i uvećan je za 4 posto u odnosu na 2017. godinu.

Naime, decentralizirane funkcije se financiraju iz prihoda ostvarenih iz dodatnog udjela u porezu na dohodak (po stopi od 6 posto) i sredstava državnog proračuna s pozicija pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije, pojasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Sredstvima pomoći izravnanja financira se razlika između prihoda ostvarenih iz dodatnog udjela u porezu na dohodak i bilančnih prava utvrđenih odlukama Vlade o minimalnim financijskim standardima.

Marić je pojasnio da se sredstva za pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije, koja su se do sada osiguravala iz 16 posto prihoda od poreza na dohodak, odnosno udjela pozicije za pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije u prihodima od poreza na dohodak, od ove godine osiguravaju iz drugih izvora financiranja državnog proračuna, a na razdjelima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva te Ministarstva unutarnjih poslova.

10.50 - Prihvaćen je Prijedlog odluke o prelasku granice RH oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkim vježbama u 2018. godini.

- Ove godine će se održati 5 vježbi u Hrvatskoj pa se ovim prijedlogom predlaže dopuštanje partnerskim članicama prelazak granice. Predlažem da sukladno Zakonu o obrani donesemo ovu odluku, rekao je ministar Damir Krstičević, a premijer Plenković podsjetio je da se bliži obljetnica 25 godina akcije Maslenica i Vlada će sudjelovati u obilježavanju tih aktivnosti. 

10.45 - Vlada je u Sabor uputila prijedloge nekoliko zakona kojima se uređuje pitanje prestanka rada Žalbenih vijeća i propisivanje prava podnošenja tužbe Upravnom sudu u Zagrebu na prvostupanjske odluke Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) u predmetima vezanim uz sve postupke priznanja industrijskog vlasništva.

Vlada predlaže izmjene zakona o patentu, žigu, industrijskom dizajnu, oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama izvornosti proizvoda i usluga, kao i Zakona o zaštiti topografija poluvodičkih proizvoda.   

Kako je objasnila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, predloženim izmjenama tih zakona mijenjaju se odredbe, i to tako da se usklađuju s nastalom situacijom ukidanja tih žalbenih vijeća, kao drugostupanjskih tijela koje odlučuje o žalbama na odluke DZIV-a o priznavanju prava industrijskog vlasništva. 

"Ukidanje tih odluka ima za cilj osiguravanje sigurnosti na način da se uspostavlja primjereni postupak provjere prvostupanjskih odluka DZIV-a u upravnim predmetima za priznavanje prava industrijskog vlasništva usklađen sa zakonodavnim okvirom RH, te se na taj način osigurava pravovremenost i neovisnost donošenja odluka u tim postupcima. U tom kontekstu propisuje se pravo podnošenja tužbe Upravnom sudu u Zagrebu na prvostupanjske odluke DZIV-a u upravnim predmetima", rekla je ministrica Divjak. 

10.25 - Na dnevni red došla je 3. točka dnevnog reda, odnosno izvješće o Agrokoru. Ministrica gospodarstva poduzetništva i obrta Martina Dalić je predstavila izvještaj za Agrokor d.d. do 10. siječnja 2018.

- Ovo Izvješće obuhvaća razdoblje koje završava s 10. siječnjem, no međutim, ovo je dobra prilika prisjetiti se događaja od zadnjih godinu dana. Prije godinu dana je smanjen rejting Agrokora i početkom siječnja je agencija imala 2 negativne objave. Prošli tjedan je došlo do povećanja rejtinga države. Stoga, ovo izvješće pokazuje napore Vlade i izvanredne uprave koje su doprinijele očuvanju radnih mjesta. Poslovanje u Agrokoru d.d. je očuvano i stabilizirano na način da se ostvaruje pozitivna zarada prije poreza.

Postignuto je to zahvaljujući financiranju vjerovnika, ali i naporima izvanredne uprave. 

Najveći dio je utrošen na isplatu dugova dobavljača koji su nastali prije 10. travnja. Isplaćeni su u prosjeku oko 50 posto. Mali dobavljači su isplaćeni u cijelosti, a postupak isplate srednjih i velikih dobavljača je u tijeku, rekla je Martina Dalić

Plenković je dodao kako su uspjeli spriječiti krah gospodarstva koji bi nastao da nisu spasili Agrokor i izvješće je prihvaćeno.

10.15 - Prisutne je pozdravio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Danas je izaslanstvo Vlade RH koje predvodi ministrica vanjskih i europskih poslova i potpredsjednica Vlade, Marija Pejčinović Burić, u Rimu na sastanku koordinacijskog odbora ministara. To je, ujedno, i prigoda da razmotrimo sva bitna pitanja u odnosima Hrvatske i Italije", rekao je Plenković.

"Jučer smo imali aktualno prijepodne i početak sjednice Sabora. S aspekta Vlade da su naši građani čuli odgovore na najrelevantnija i najznačajnija pitanja i zahvaljujem svim ministrima koji su odgovarali na upite zastupnika i pokazali što sve u različitim segmentima naših politika radimo", dodao je premijer.

- Želim pozdraviti i početak izgradnje Pelješkoga mosta. Vidjeli ste, kineska ponuda bila je najbolja i važno je da je rok za završetak radova 36 mjeseci. U tom kontekstu bit će prigode i da hrvatske strateške tvrtke budu prinudni izvođači, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade je poželio rukometašima sretan nastavak prvenstva.

Komentara 42

ST
stefj
10:50 18.01.2018.

Za Kineze je bitan dobar nadzor. Bez nadzora ništa... Inače, nisu loš posao napravili u susjedstvu, tamo su "mali žuti" (tako ih je na otvaranju mosta nazvao Srpsku predsjednik) napravili i rade par mostova, za razliku od npr. Austrijanaca koji nikada nisu završili započeto... I mi imamo slična iskustva sa zapadnim izvođačima (o domaćim da ne pričamo), npr. Zagreb-Macelj još uvijek nije puni profil, isto kao i Istarski Y, tako da očito treba probati s Kinezima. Možda ispadne dobro, tko zna...

Avatar anti_komunist
anti_komunist
10:42 18.01.2018.

nemaju komentar na cinjenicu da su europarlamentarci jakovcic, rados i skrlec glasali protiv rezolucije vijeca koja je isla nasim ribarima u korist.....

Avatar poljubis me u guzu
poljubis me u guzu
19:57 18.01.2018.

Bice ljep Peljeski most.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije