Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A

'Sjedinjene Države ostaju predane potpunom uništenju ISIS-a u Siriji'

Sirija
Foto: Reuters/Pixsell
20.12.2018.
u 22:24

Tijekom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji u četvrtak, američki diplomat Rodney Hunter, koji je politički koordinator američke misije u UN-u, nije spomenuo Trumpovu odluku.

SAD je rekao na Vijeću sigurnosti UN-a u četvrtak da su predani "potpunom uništenju" Islamske države u Siriji te da će nastaviti s pritiskom za povlačenje pro-iranskih snaga iz zemlje.

Prije toga je američki predsjednik Donald Trump u srijedu objavio potpuno povlačenje američkih postrojbi iz Sirije, s objašnjenjem da je postignut glavni cilj: uništenje Islamske države. Trumpovu su odluku kritizirali neki republikanci, dok su pojedini američki saveznici zabrinuti zbog odluke.

Tijekom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji u četvrtak, američki diplomat Rodney Hunter, koji je politički koordinator američke misije u UN-u, nije spomenuo Trumpovu odluku.

"Sjedinjene Države ostaju predane potpunom uništenju ISIS-a i drugih terorističkih skupina u Siriji i širom svijeta", rekao je Hunter Vijeću.

"Koristit ćemo sve instrumente naše nacionalne moći kako bi napravili pritisak za povlačenje snaga koje podržava Iran", dodao je.

"Zajedno s našim saveznicima nastavit ćemo se boriti protiv terorizma. SAD će također djelovati s državama koje slično razmišljaju, UN-om i sirijskom oporbom kako bi pronašli diplomatski kraj ovom konfliktu", rekao je.

Francuski veleposlanik u UN-u Francois Delattre rekao je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, kako je procjena Pariza da je Islamska država i dalje prijetnja na Bliskom istoku.

"Još mnogo toga treba učiniti"

Francuska je član koalicije pod američkim vodstvom, koja se bori protiv militanata u Siriji i Iraku te se njezine specijalne postrojbe nalaze na sjeveroistoku Sirije, gdje su razmješteni zajedno s kurdskim i arapskim snagama, a Francuska također izvodi zračne napade.

"Važno je za SAD da uzme u obzir zaštitu ljudi na sjeveroistoku Sirije i stabilnost tog područja, kako bi se izbjegla neka nova humanitarna tragedija ili ponovna pojava terorizma", rekao je Delattre.

Američki posebni izaslanik za Siriju Jim Jeffrey otkazao je planirani sastanak u UN-u, na kojemu je u četvrtak trebao razgovarati o sirijskom mirovnom procesu, naveli su američki službenici.

Jeffrey je imenovan posebnim izaslanikom za Siriju u kolovozu te je tada rekao novinarima da se SAD neće povući iz Sirije, dok Islamska država ne bude poražena. Jeffrey nije komentirao Trumpovu odluku.

Zamjenik turskog veleposlanika u UN-u Rauf Alp Denktas je rekao Vijeću sigurnosti UN-a da će njegova država nastaviti s borbom protiv kurdskih militanata, poduzimajući "nužne korake kako bi osigurali sigurnost svoje granice protiv prijetnji PKK-a, PYD-a i YPG-a, kao i onda kada to smatraju potrebnim". Također, nije spomenuo Trumpovu odluku.

Američka intervencija u Siriji počela je za vrijeme Obamine administracije u rujnu 2014., sa zračnim udarima. 

"Ne smijemo izgubiti iz vida opasnost koju Daesh (Islamska država) nastavlja predstavljati, čak i kada više ne kontroliraju teritorij", rekao je britanski veleposlanik u UN-u Karen Pierce.

Pogledajte i video: Pred agentom FBI-a govorio o planovima za terorističke napade

Ključne riječi

Komentara 5

AN
ante555
23:04 20.12.2018.

Pa Ameri su stvorili ISIS i dan danas ih pomazu, samo su ih Asad i Rusi nad.ebali svaka im cast na tome.

AA
aabbcc
09:48 21.12.2018.

Ne treba dozvoliti da se ne povlace preko Balkanske rute jer previse je

GV
golub Vaso
00:03 21.12.2018.

ISIL je tvorevina izraela

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije