Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sjedinjene Države korak bliže zatvaranju Guantanama

zatvor
Reuters
21.10.2009.
u 10:16

Ovime je uklonjena jedna u nizu prepreka s kojom se suočava Obamina administracija u provedbi plana o zatvaranju toga zatvora početkom iduće godine.

Američki Senat sa 79 glasova za i 19 protiv izglasovao je prijedlog zakona kojim će se omogućiti prebacivanje zatočenih iz zatvora Guantanamo na Kubi u SAD radi suđenja. Istu mjeru prošlog tjedna izglasovao Predstavnički dom. Ovime je uklonjena jedna u nizu prepreka s kojom se suočava Obamina administracija u provedbi plana o zatvaranju toga zatvora početkom iduće godine.

Zatvorenici koji budu oslobođeni bez suđenja neće moći ostati u SAD-u, odnosno bit će deportirani. Oni kojima se neće suditi u SAD-u moglo bi biti suđeno u inozemstvu ili na vojnim sudovima.

Zakonski prijedlog sadrži brojne već postojeće odredbe i odlazi na potpis predsjedniku Baracku Obami koji je drugog dana na predsjedničkoj dužnosti 22. siječnja 2010. postavio kao rok za zatvaranje toga zatvora gdje je još uvijek zatočeno više od 220 ljudi. No, njegova administracija naišla je na brojne zakonske, političke i diplomatske prepreke u tom nastojanju.



Zatvor je osnovan nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., a ozloglašen je zbog mučenja zatvorenika. 

Ključne riječi

Komentara 9

PO
pocrn
09:22 22.10.2009.

..a ako ga i zatvore.... ..sagradit ce mo jos moderniji veci i ljepsi..he..he..!Bok!

PO
pocrn
08:50 22.10.2009.

..tja.. ..taj potez svijet nece uciniti ni malo sretniji, tkoga je jos briga za Gvantanamo.!!?, osim dakako njegovih sadasnjih i buducih musterija..he..he..!Bok!

ED
edukacija7
11:21 21.10.2009.

a i guantanamo korak bliže zatvaranju sjedinjenih američkih država...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije