Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEĆANJE NA POGINULE

'Ušla sam u kuhinju i pala je granata. Moja Kristina nije dočekala svoj treći rođendan'

Komemoracija u spomen poginuloj djeci u Domovinskom ratu
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
03.05.2019.
u 15:05

Tijekom Domovinskog rata u Slavonskom Brodu je poginulo najviše djece u Hrvatskoj.

Moja Kristina nije dočekala svoj treći rođendan. Tog dana lijepo se igrala u dvorištu, ja sam na kratko otišla u kuću. Taj tren, samo što sam ušla u kuhinju, granata je pala. Nas majke nitko ne može razumjeti, samo mi jedna drugu. Samo mi znamo kako nam je. Srce nas sve boli. Svakog sata, dana i godine je preteško - govori kroz suze Janja Čakmazović iz Gornje Vrbe, koja je na pragu života s 26 godina izgubila dijete.

Tijekom Domovinskog rata u Slavonskom Brodu je poginulo najviše djece u Hrvatskoj, čak 28. Cijeli jedan razred! Samo na današnji dan, 3. svibnja 1992. u bombardiranju dječjih igrališta i ulica u gradu je poginulo šestero djece. Uz njih je taj dan ubijeno još deset Brođana, a ranjeno čak 60 civila. Za taj zločin nikada nitko nije odgovarao. U sjećanje na te događaje, danas (petak) je u Slavonskom Brodu u organizaciji Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata održan komemorativni skup "Sjećamo ih se s ponosom i tugom".

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

- Za vrijeme Domovinskog rata Slavonski Brod je živio, nije bio napušten niti mrtav grad. Radile su škole, bolnice… Zato je i stradalo toliko ljudi. Ljudi nisu pobjegli iz svoga grada - poručila je Zdenka Bošnjak, predsjednica udruge Hrvatska žena i jedna od najzaslužnijih za postavljanje spomenika "Djevojčica". 

Svijeće su danas zapalili i položili vijence pred spomenikom poginuloj djeci Slavonskog Broda u Domovinskom ratu predstavnici roditelja poginule djece, predstavnici grada i županije, PU brodsko- posavske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članovi političkih stranaka.

Nakon polaganja pred spomenikom Djevojčica održan je i mimohod do spomenika poginulim braniteljima, gdje su također položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Komentara 8

Avatar navijač
navijač
15:30 03.05.2019.

Za taj zločin do danas nitko nije odgovarao a ni neće. To sve govori više nego svi političari zajedno.

UF
UFO
15:57 03.05.2019.

Ubojice uživaju u svome ludilu a podržavaju ih četnik političari.

Avatar Asterix
Asterix
18:29 03.05.2019.

HDZ-u je najviša briga hoće li netko za to odgovarati. Možeš si mislit...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije