Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vukovarski heroj

Sjećanje na Marka Babića, legendu Trpinjske ceste

marko babić
Goran Ferbežar/PIXSELL
05.07.2014.
u 21:25

Govoreći o životu i djelu Marka Babića, njegov suborac, ministar branitelja Predrag Matić istaknuo je kako je Marko predstavljao srce i pesnicu obrane Vukovara, a danas je simbol svih branitelja koji su dali svoj život na Trpinjskoj cesti.

Skupom sjećanja kod tenka na Trpinjskoj cesti u Vukovaru, obilježena je sedma godišnjica smrti hrvatskoga viteza Marka Babića, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata i Kluba branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata Trpinjske ceste 1991.

Govoreći o životu i djelu Marka Babića, njegov suborac, ministar branitelja Predrag Matić istaknuo je kako je Marko predstavljao srce i pesnicu obrane Vukovara, a danas je simbol svih branitelja koji su dali svoj život na Trpinjskoj cesti.

- Bio je sebi svojstven, poseban i zato su ga ljudi voljeli – rekao je Matić, posebno naglašavajući da Marko nikada nije pokazivao mržnju prema nikome iako mu je neprijatelj mučki ubio roditelje na samom početku rata u Vukovaru. Marko Babić i među suborcima omiljeni branitelj Domovinskoga rata i pukovnik Oružanih snaga RH dao je nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara, ali i na drugim bojištima Hrvatske. Bio je jedan od najbližih suboraca i zamjenik zapovjednika obrane Blage Zadre, a ostat će upamćen po uništenju 14 neprijateljskih tenkova na Trpinjskoj cesti u samo jednom danu iako se nikada nije hvalio što je kao branitelj učinio.

Nakon rata, ostao je aktivan među braniteljskom populacijom, a zajedno s redateljem Eduardom Galićem i producentom Dominikom Galićem producirao je poznati dokumentarac Heroji Vukovara. Preminuo je 2007. od posljedica moždanoga udara i pokopan na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru.

>>Legenda s Trpinjske ni danas nema svoju ulicu

>>Marko Babić nikad se nije hvalio sa 14 uništenih tenkova

Komentara 11

RA
rafael13
22:13 05.07.2014.

Legenda. Počivao u miru.

DO
dotoresa
23:21 05.07.2014.

Odgledala sam čitav serijal HEROJI VUKOVARA i Marko me se domio posebno.Jednostavan,pametan,duhovit.....šteta što nije dočekao slobodnu Hrvatsku za koju se borija cilin bićem a koja mu je oteta.Hvala ti.hrvatski viteže!Počivao u miru Božjem.

NV
novo vriijeme
23:48 05.07.2014.

Treba napraviti nacionalni strateški plan zaštite tekovina domovinskog rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije