Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIO OSOBLJA NE ŽELI BITI COVID BOLNICA

Situacija u KB Dubrava mijenja se iz sata u sat: 'Tko će liječiti te ljude? Poštari?'

Zagreb: Prosvjed medicinskih djelatnika ispred KB Dubrava zbog teških uvjeta rada
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
30.10.2020.
u 20:27

Nedostaci u zdravstvu nisu prisutni samo u bolničkom sustavu, kronični manjak liječnika u ovoj pandemiji dolazi do izražaja i kad je riječ o obiteljskim doktorima

Zdravstveno osoblje danas je izašlo na plato ispred KB-a Dubrava i izrazili su nezadovoljstvo jer postaju isključivo COVID bolnica. U četvrtak su u toj bolnici, naime, prestali primati sve druge pacijente osim COVID pozitivnih. One koje je moguće otpustiti s bolničkog liječenja šalju kući, a one čije zdravstveno stanje zahtijeva daljnju hospitalizaciju smještaju u druge bolnice. Prazni se od svih ostalih pacijenata cijela glavna zgrada i KB Dubrava pretvara se u isključivo COVID-19 bolnicu jer oboljeli od pandemijskog virusa pristižu neprekidno i sve brže.

Ventilacija je ispravna

Danas rano poslijepodne bilo je slobodno tek dvadesetak kreveta, pa se praznila zgrada kako bi se dodatnih 200 kreveta pripremilo za nove bolesnike. No kako je rekao prof. Silvio Bašić, novi predsjednik Upravnog vijeća bolnice, nisu problem kreveti, već nedostatak ljudi.

Nakon prvotne ideje da svaka bolnica osnuje svoj COVID odjel, ministar Beroš popustio je pritisku ravnatelja zagrebačkih bolnica koji su bili jedinstveni u tome da se na neki način “žrtvuje” jedna bolnica kako bi ostale mogle pružati zdravstvenu skrb za sve ostale bolesnike koji su COVID negativni. Odlučeno je da će KB Dubrava postati COVID, a ostale će joj pružati potporu na razne načine, i u ljudstvu i primajući njihove pacijente. Taj plan djeluje, u Dubravu dolaze doktori i sestre iz drugih bolnica, no zdravstveno osoblje te velike bolnice na istoku Zagreba pod velikim je stresom. Sa svih odjela liječnici i medicinske sestre i tehničari izmjenjuju se po dva tjedna u Primarnom respiracijsko-intenzivističkom centru, gdje rade 12-satne smjene: četiri sata u kompletnoj zaštitnoj opremi, poput “svemirca”, pa četiri sata odmora, a onda opet četiri sata na COVID odjelu. Mnogi od njih ne bi birali raditi s infektivnim pacijentima. Mnogi su se i sami inficirali ili su završili u samoizolaciji, a na sve načine trude se da ne donesu virus u vlastitu obitelj. Mnoge od njih susjedi zaobilaze, ne ulaze s njima u lift. I dok padaju s nogu da se pobrinu za sve veći broj pacijenata, ispada da rade u bolnici-slučaju kojoj Vlada usred krize smjenjuje Upravno vijeće. Većina zaposlenih i ne zna točno o čemu se radi, ali ih zbunjuju i uznemiruju različite informacije dok u isto vrijeme smatraju kako nose najveći teret pandemije.

VIDEO Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar

– Hrvatska i Zagreb ne mogu svesti Dubravu da bude jedina COVID bolnica. Svi se bore, pa tako i mi, ali nije uredu da mi budemo jedini. Sada su odlučili da cijeli objekt naše zgrade ukidaju. Gdje će naši pacijenti koji nisu COVID pacijenti?! Apeliram na nekoga tko to može promijeniti. Ne zanima me tko je na vlasti, jako se borimo. Izgaramo, malo nas je. Situacija je teška, ali ne možemo biti jedina kuća u Zagrebu koja će participirati u liječenju COVID pacijenata, svaka bolnica mora dati svoj obol – uznemireno je iznijela medicinska sestra Verica Šeb. Teško im je već tjednima, ali smatra da nikako ne stoji da su pacijenti ondje gladni. Prije tjedan dana ona nam je opisala kako izgleda svakodnevica na COVID odjelu: – Pacijenata je previše. Po dvadeset-trideset dnevno, ne stignete ih ni upoznati. Ljudi doslovce dođu na nogama, a onda im se vrlo brzo stanje pogorša i izgubite čovjeka u tri-četiri dana – rekla je.

Prof. Silvio Bašić nakon razgovora s ogorčenim osobljem kazao je kako su to marljivi radnici koji pošteno rade svoj posao i da razumije njihove bojazni i brige. – Naravno da se boje, ali mi smo zdravstveni djelatnici. Tko će liječiti te ljude? Poštari? – kazao je Bašić, inače donedavni pročelnik Zavoda za neurologiju KB-a Dubrava, a otprije mjesec dana državni tajnik u Ministarstvu zdravstva,.

Opovrgnuo je navode o lošoj ventilaciji u bolnici, kazavši da su i danas potvrdili kako je ispravna i stručnjaci za klimatizaciju, građevinski stručnjaci te oni iz povjerenstva za bolničke infekcije Infektivne klinike dr. Fran Mihaljević.

– Stiglo je pet anesteziologa u petak ujutro, popodne četiri pulmologa iz drugih bolnica. Imamo još deset novih respiratora, trenutačno je šest slobodnih. Situacija se mijenja iz sata u sat – iznio je Bašić.

Poslijepodne na sastanku s ravnateljima ostalih bolnica raspoređivalo se pacijente iz Dubrave koji nemaju COVID.

Odbila previti oboljelog

Nedostaci u zdravstvu nisu prisutni samo u bolničkom sustavu, kronični manjak liječnika u ovoj pandemiji dolazi do izražaja i kad je riječ o obiteljskim doktorima. Neki od njih odbijaju, primjerice, previti COVID pozitivnog pacijenta i upućuju ga na bolničku hitnu, dok drugi i satima izvan radnog vremena nastoje pacijentima riješiti doznake ili naći termin za dijagnostički pregled. Ministar Beroš probao je i molbama i prijetnjama o zakonskoj obvezi i mobilizaciji, no na kraju ispada da sve ovisi o pojedincu.

Komentara 83

DU
Deleted user
20:52 30.10.2020.

Prije svega, podrška svom medicinskom osoblju. Nažalost, ima dosta onih koji prizivaju kaos u društvu isključivo radi svog užitka. Ne znam kako bi to drugačije objasnila.

ME
mexico
20:57 30.10.2020.

Neće poštari .Oni obrezuju živice, popisuju brojila, kose travnjake a nalaze iz bolnice nisam dobio mjesec dana. Ni račune koji su trebali biti plaćeni 15.Valjda bi za poštu trebalo angažirati konobare....Jadna naša Hrvatska. Jedino političara ne nedostaje.

AA
Aartur
20:46 30.10.2020.

Nakon još jednog lockdowna, liječit će ih prirodna selekcija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije