Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirando Mrsić:

'Situacija je zabrinjavajuća, ukazuje na moguću eskalaciju štrajkova'

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.10.2019.
u 10:14

Pozivam Plenkovića, Aladrovića i Divjak da odmah započnu razgovore sa sindikatima kako bi se dogovorom, a ne sudskim zabranama, okončao nastali spor i izgradili narušeno povjerenje između Vlade i sindikata - tvrdi Mrsić

Zabrinjavajuće je da osnova djelovanja ove Vlade nije dijalog, već zastrašivanje učitelja zakonskom zabranom štrajka, ocijenio je danas predsjednik Demokrata Mirando Mrsić postupke Vlade u rješavanju spora s učiteljima u osnovnim i srednjim školama oko zahtjeva za povećanje plaća. Neprimjereno je i opasno, smatra, da Vlada u ovoj mjeri ignorira socijalni dijalog jer to može imati dugoročne posljedice.

- Situacija na terenu postaje zabrinjavajuća jer ne ukazuje na skoro okončanje započetog štrajka, ali ukazuje na moguću daljnju eskalaciju štrajkova. Sramotno je da Plenković ne nalazi za shodno započeti pregovore sa sindikatima u cilju okončanja nastale situacije. Takvim neodgovornim postupanjem Vlada RH zajedno s premijerom iskazuje krajnje nepoštovanje ne samo prema radnicima obrazovnog sektora, već i prema roditeljima i djeci koja ovih dana nisu u školama i koja zbog nerješavanja nastalog spora između učitelja i Vlade ne mogu ostvariti svoje pravo na obrazovanje - kaže Mrsić.

Zabrinjavajuće je, nastavlja, da osnova djelovanja ove Vlade nije dijalog, već zastrašivanje učitelja zakonskom zabranom štrajka i potpuno ignoriranje dijaloga sa socijalnim partnerima.

- Svima je jasno da je pitanje plaća radnika, bile one pitanje koeficijenata ili osnovice, jasan materijalni interes radnika kojeg radnici imaju pravo zaštititi zakonitim industrijskim akcijama, a što je i tragu Konvencija Međunarodne organizacije rada o slobodi sindikalnog udruživanja i kolektivnog pregovaranja. Umjesto da Plenković, kroz socijalni dijalog sa sindikatima traži rješenja za nastali spor, svakodnevno svjedočimo činjenici da su učitelji, roditelji i djeca talac jednog premijera, kojem je sujeta iznad interesa Hrvatske. Pozivam Plenkovića, Aladrovića i Divjak da odmah započnu razgovore sa sindikatima kako bi se dogovorom, a ne sudskim zabranama, okončao nastali spor i izgradili narušeno povjerenje između Vlade i sindikata - tvrdi Mrsić.

Zato je, naglašava, nužno što prije krenuti u donošenje Zakona o plaćama u javnim službama kako bi se ubuduće izbjegle ovakve situacije.

- Svoju političku odgovornost za nečinjenje Plenković prebacuje na strane konzultantske kuće jer ne želi u javnim službama definirati politike plaća. Definiranje politike plaća znači uređenje sustava, ali se onda se sužava prostor za kupovanje glasova na izborima, što je izgleda ovoj Vladi najveći prioritet – zaključuje Mirando Mrsić.

Video: Sindikati o izjavi Plenkovića o povišici plaće

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar puky
puky
12:11 22.10.2019.

Miralem je zaboravio da smo imali i gore ugroze, recimo kad je tzv. "prva proleterska oklopno-mehanizirana divizija" krenula sa cvijećem na Hrvatsku. Ova politikantska predstava lijevo guzičara nije nikakva ugroza već obični cirkus kojeg treba sa prezirom odbaciti.

Avatar Urbani
Urbani
14:32 22.10.2019.

SDP preko sindikata udara na hrvatski proracun, tko ih ne zna skupo bi ih platio.

ST
stric7
12:03 22.10.2019.

...zabrinjavajuće je da mu je supruga uspjela nekim čudom zamuljati 10 milijuna u dane dok je on stolovao kao ministar...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije