Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Pranje ruku"

Sisak: Ljudi umiru od raka, vlasti od njih peru ruke

leonarda
Nikola Ćutuk/Pixsell
Autori: Diana Glavina, Danijel Prerad
29.03.2010.
u 19:00

Riječ je o analizi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje treba komentirati ravnatelj HZJZ-a. Ravnatelj HZJZ-a Željko Baklaić pak odgovornost prosljeđuje na županijski zavod.

Ministar zdravstva Darko Milinović nije želio komentirati statističke podatke o učestalosti i smrtnosti od raka u Sisku.

– Ne mogu komentirati podatke o smrtnosti u Sisku. Riječ je o analizi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje treba komentirati ravnatelj HZJZ-a. Ravnatelj HZJZ-a Željko Baklaić pak odgovornost prosljeđuje na županijski zavod.

>>Komentar: Najlakše je oprati ruke i prebaciti odgovornost

– Sa županijskim zavodom razgovarali smo o tome da treba pokrenuti epidemiološku studiju. Ponudili smo im pomoć, ali mi im ne možemo narediti da krenu u studiju za koju bi županija trebala osigurati barem dio novca – ističe Baklaić.

Županijski zavod, pak, brani se od prozivanja.

– Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije nitko nije poslao nalog da se na temelju statističkih podataka naprave epidemiološke studije ili analize koje bi trebale utvrditi razloge obolijevanja od malignih i drugih bolesti ili povećani rizik od obolijevanja u Sisku – rekla nam je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Svjetlana Ančić Birač.

– Ako takav nalog dobijemo od HZJZ-a ili Ministarstva zdravstva, mi ćemo ga odraditi – dodala je, no nije mogla reći tko bi takvu studiju ili analizu trebao platiti.

– Mi smo ustanova u županijskom vlasništvu i ove godine nisu predviđena sredstva za takvo nešto jer nismo imali naznaka o tome – rekla je dr. Ančić Birač. Ističe da su, usprkos nekim povišenim statističkim pokazateljima smrtnosti, nominalne brojke oboljelih na području Siska male te da se na tako malom uzorku ne bi moglo provesti adekvatno istraživanje, barem na godišnjoj razini. Inače, dio podataka za izvješće o kojem se raspravljalo na saborskom odboru poslali su oni, kažu, no u izradi Izvješća nisu sudjelovali. Predstavnike Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije nije zvalo na sjednice Odbora za zaštitu okoliša kad se raspravljalo o zdravstvenoj slici stanovništva te županije.

– Dijete koje se razboli od karcinoma izaziva težak stres, patnju, strah što više dolazi do izražaja u maloj sredini poput Siska nego u velikom gradu kao što je, primjerice, Zagreb. Apsolutno sam za to da se sve zagađivače iz okoline ukloni, svede na najmanju moguću mjeru. Ali, ne bih se usudila tvrditi da je živjeti u Sisku veći rizik za razvoj malignih bolesti nego u nekom drugom gradu – kaže prim. Vlasta Žerjavić-Hrabak, voditeljica odjela za kronične nezarazne bolesti HZJZ-a.

Epidemiološko istraživanje relevantno je kako bi se znanstvenim metodama konačno definirali uzroci – kvaliteta zraka, pušenje, kasna dijagnostika, migracije... – i njihova (ne)povezanost s malignim oboljenjima.

Komentara 19

KR
kreont
08:09 30.03.2010.

Što i tko očekuje od vlade koja je na sve načine prodala Inu i svo ostalo blago. Kako da sada štite ljude kada su prodali po svim uvjetima. E moj narode. Generali su u hagu a izdajice nam zemlju komadaju.

udari_šefa
16:06 30.03.2010.

kakvu mi imamo državu... sramota me nekom vani reć da sam iz Hrvatske...

BI
bisernica
22:40 29.03.2010.

.. ministar ne želi komentirati... nitko nije poslao nalog za analizu... a tko bi to trebao platiti... ? već same te izjave su sramotne za naše društvo.. Za puno toga nevažnog ima love i volje.. a kad je zdravlje i i život u pitanju, nikome nije stalo. Žalosno ali istinito!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije