Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadahnuti roditelji

Sisak lani dobio svog prvog Onura, rođen je i Jaguar

Obitelj Bogdan iz Capraških poljana nazvala je sina Onur
Nikola Čutuk/PIXSELL
15.01.2012.
u 13:22

Najviše dječaka zove se Luka, Marka je sve manje, a djevojčice su najčešće Lane i Eme

Neobična imena nisu izostala ni među lani rođenim Siščanima. Uz bebu Jaguara, koja je naziv “zaradila” prema očevoj strasti za britanske luksuzne automobile, Sisak je prije pet mjeseci u Capraškim poljanama dobio i prvog – Onura! Inspiriran je glavnim likom popularne turske TV sapunice Tisuću i jedna noć.

Ivan Pavao i Samir

– Istina je da smo sina nazvali prema glumcu iz naše najdraže serije. Dok je još trajala, cijela obitelj nije se odvajala od malih ekrana. I tako svaku večer. Susjedi i rodbina čudili su se što smo izabrali baš to ime. Ako ćemo uz Silvanu, Stanimira i Onura imati još djece, zvat će se Kerem i Šeherezada po likovima iz iste sapunice- kažu Marica i Milan Bogdan. Tata u šali poručuje kako se nada da njihov Onur neće biti proćelav kao onaj s televizije. Ime slavnog pape Ivana Pavla dobio je jedan dječak, a rođena je i moguća nogometna nada Samir. Među prinovama 2011. godine najpopularnije je ime Luka, u 20 slučajeva. Roditelji su tako s prijestolja svrgnuli Ivane, najčešće u 2010. kod muške novorođenčadi.

No, i dalje ih je 19, a u stopu slijede “anđeoski” Gabrieli i Gabrijeli, ukupno 17 njih. Aktualni su i dalje Davidi, Leoni, Filipi i Mihaeli, a sve je više Matija, Jakova i Patrika. Najveći pad popularnosti bilježi tradicionalno ime Marko, sa 18 na lani tek sedam te moderni Ivano, a atraktivnost raste Bornama. Stoga bez obzira na trendove, Siščani se ipak radije odlučuju za starohrvatska i biblijska imena. Doduše, ima i manje uobičajenih poput Porina, Ardonisa, Konrada, Lobela i Vinea. Među dječacima mnogo je i stranih kao što su Lennox, Thomas, Noah i Fabricio.

Nadimci, ali i dvojni nazivi

Iz mode ne izlaze ni dvojna imena, bez obzira na njihovu sličnost kao u slučaju Maria Marijana i Matije Matea, a tu je i Wilim Luka. Titulu najneobičnijeg dvostrukog imena odnosi Indriko Đulijano. Ima i jednostavnih rješenja, koja ujedno predstavljaju i nadimke kao kod lani rođenih Velje i Grge.

Kad je o djevojčicama riječ, majke i očevi najradije se odlučuju za Lane, kao i preklani, ali popularnost sada moraju dijeliti i s jednakim brojem Ema, njih 13. Drugo mjesto zauzimaju izjednačene Ane, Lucije i Sare, a slijede ih Leone, Ive i Mie. Neobična su Allegra, Michell i Toya, a dvojnih je mnogo – Elena Gabriela, Lena Maria, Marta Gea, Natali Tina, Pia Maria i Tonka Katarina.

Ključne riječi

Komentara 15

HE
HermionaGranger
15:16 15.01.2012.

Onur, Lenox, Thomas, Wilim, Gea, Allegra, Michelle, Toya, Elena Gabriela, Marta Gea...zanimljiva su ta moderna neobična imena za hrvatsku djecu. Dosta govore i o roditeljima te djece :D :D Mogu predloziti jos jedno ime - Aurora Perzefona! Pa ak se nekome sviđa..

IB
istina_boli
15:35 15.01.2012.

Eh da nije cigica u Hrvatskoj bi mortalitet bio veci od natalitata. Jos samo da se u Hrvatsku presele Kosovari , prava milina.

Avatar Glina74
Glina74
15:15 15.01.2012.

ciganjska posla jeli to onaj hrvat iz slavonije što mu je žena morala prevodoti na sudu kada je pobijo ljude u osijeku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije