Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLJUČ U RUKE

Sisak gradi pet kuća s 10 stanova za stradale u potresu: Evo kolika je cijena kvadrata

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
30.03.2021.
u 18:36

Stanovi će imati 65 kvadrata, a rok za izvođenje radova je maksimalno 60 dana od dana uvođenja u posao

I dok se na razini države još čeka objava natječaja za radove u obnovi od potresa, Grad Sisak za obitelji koje su u potresu ostale bez doma kreće u gradnju pet stambenih kuća po sistemu ključ u ruke koje će graditi na gradskim parcelama u Ulici grada Vukovara.

Procijenjenja vrijednost tih radova je 4,5 milijuna kuna bez PDV-a, nabava će obuhvatiti i izradu projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole, dokumentaciju potrebnu za izdavanje uporabne dozvole te izvođenje radova po sistemu ključ u ruke za gradnju stambenih kuća. Kako stoji u natječajnoj dokumentaciji koju su pripremili u Gradu Sisku i koja je sad u fazi javnog savjetovanja do 1. travnja, na području Siska više je od 50 obitelji koje zbog posljedica potresa nemaju adekvatan smještaj.

1/26

Navodi se da je primarni cilj ovog projektnog zadatka očuvanje zdravlja i sigurnosti stanovnika te sprečavanje iseljavanja s potresom pogođenog područja. Sukladno Zakonu o gradnji i s obzirom na proglašenu katastrofu, Grad Sisak pristupio bi hitnoj gradnji stambenih objekata bez akta o građenju, temeljem izrađenog glavnog projekta, te bi tijekom gradnje ishodio građevinsku dozvolu.

Predviđeno je da se na svakoj od pet parcela sagradi kuća s dvije stambene jedinice za višečlane obitelji sa zasebnim ulazima. Svaka stambena jedinica mora biti minimalne neto grijane kvadrature od 65 četvornih metara. Za tih pet kuća, u kojima će biti 10 stambenih jedinica, potrebno je osigurati minimalno jedno uređeno parkirno mjesto za svaki stan. Svaka stambena jedinica morat će sadržavati minimalno predsoblje, dvije spavaće sobe, kupaonicu, WC, dnevni boravak i kuhinju. Jedna spavaća soba mora imati minimalno 12 četvornih metara, a druga 10. Navodi se i da spavaća soba mora imati prozor, predviđeni prostor za ormar, krevet i stol te završnu obradu poda u laminatu. Kupaonica mora imati minimalno četiri kvadrata i mora biti potpuno opremljena – tuš-kabina/kada, umivaonik, slavine za toplo-hladnu vodu, ogledalo, WC-školjka s daskom, kotlić, perilica rublja. Dnevni boravak treba imati predviđeni prostor za sjedaću garnituru, stolić i regal.

Kuhinja mora sadržavati kuhinjske elemente s radnom pločom, minimalne duljine 250 cm, sa sustavom mekog zatvaranja i otvaranja svih ladica i vrata, sudoper sa slavinom za toplu i hladnu vodu, uređaje bijele tehnike – pećnicu, perilicu posuđa, ploču za kuhanje, napu, hladnjak, mikrovalnu pećnicu, kuhalo za vodu te završnu obradu poda u keramičkim pločicama.

A rok za izradu idejnog rješenja je sedam kalendarskih dana od dana sklapanja ugovora, glavni projekt je potrebno izraditi u roku od 20 dana od obavijesti o utvrđenim posebnim uvjetima, dok je rok za izvođenje radova maksimalno 60 dana od dana uvođenja u posao. Prema procijenjenoj vrijednosti radova, cijena gradnje četvornog metra 10 stanova po sistemu ključ u ruke, od kojih svaki ima 65 kvadrata, koštala bi 935 eura odnosno oko 1160 eura s PDV-om. Pokušali smo doći do komentara sisačke gradonačenice Kristine Ikić Baniček (SDP), ali nije odgovorila na naš poziv i poruku.

Ključne riječi

Komentara 2

GE
genex
19:58 30.03.2021.

pljačka.ali mora ikićka nešto staviti za sebe i stranačke drugove.treba pratiti tko će dobiti na natječaju.

AR
Arhitekt
22:31 04.04.2021.

7 dana je malo za idejni projekt za iole kvalitetno rjesenje, a tako i 20 dana i to kalendarskih za glavn projekti. Lijepo je biti brz, ali i kvaliteta je bitna. Poz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije