Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ideja u Novom Pračnu

Sisački proizvođači voća i povrća trebali bi dobiti - Veletržnicu

'06.05.2013., Novo Pracno - Direktor Gradske trznice Zeljko Krapljan i sisacki gradonacelnik Dinko Pintric obisli su prostor na kojem ce biti izgradjena Veletrznica grada Siska. Photo: Nikola Cutuk/PI
Nikola Čutuk/Pixsell
08.05.2013.
u 14:50

Uz otkupni centar, imali bi na raspolaganju i hladnjače, pakirnicu i sortirnicu te sušaru

Stotinjak proizvođača voća i povrća sa sisačkog područja od iduće bi godine trebali dobiti veletržnicu s otkupnim centrom, a koja bi se, prema jučer najavljenom projektu Gradske tržnice Sisak, trebala protezati na oko 1500 četvornih metara nekadašnjeg vojnog objekta u Novom Pračnu.

Ima i zemlje i ljudi

– Cilj nam je okupiti sve naše proizvođače i njihove proizvode plasirati prema Zagrebu i trgovačkim centrima, u koje sva roba dolazi izvan našeg područja, a čak iz stranih zemalja. Imali bi frišku hranu, spremljenu u hladnjačama početne površine od 150 četvornih metara, a prostor bi obuhvaćao i pakirnicu i sortirnicu te sušaru za šljive s Banovine. Takav veliki gradski i županijski otkupni centar svježom bi hranom dugoročno opskrbljivao i manje trgovine, bolnicu, dječje vrtiće i ostalo – kazao je jučer direktor Željko Krapljan. Pojašnjava kako Tržnica ima sve kadrove za preuzimanje toga posla te kako bi građevinski radovi na uređenju hale trebali početi već na jesen, a biti završeni do proljeća. Investicija je podijeljena u financijski dvije jednake faze, ukupne vrijednosti 1, 2 milijuna kuna. Dio potrebnih sredstava namirili bi prodajom dijela objekta te iznajmljivanjem, a dio kreditom. Ovakav objekt proizvođačima bi bio od velike koristi.

Trenutno nemaju kamo

– Na 210 hektara uzgajamo 40 vrsta, uz 20 hektara plasteničke proizvodnje. Sva ta hrana ne može se plasirati samo na tržnicama, dok višak trenutno plasiramo preko nekoliko prekupaca- kaže predsjednik županijske udruge Vrt, Stjepan Blažeković. Ove godine odškolovali su i 33 povrćara, a povećanjem površina povećava se i problem prodaje.

– Nužno je naći kvalitetan skladišni prostor i hladnjaču, što će naši seljaci znati iskoristiti, a mi im moramo pomoći. Proizvođači voća trenutno moraju plaćati skupa skladišta. Projekt je ambiciozan, stoga očekujemo pomoć države u financiranju. Naši seljaci kroz sustave poreza taj su novac i zaradili – kazao je gradonačelnik Dinko Pintarić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije