Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAG Veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Ivan Bandić nastavio svjedočenje

SIS pokušavao utvrditi tko upravlja logorima u Hercegovini

18.03.2009.
u 23:00

Veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Ivan Bandić nastavio je danas svjedočenje u Haagu kao svjedok obrane Brune Stojića.

Ivan Bandić je na pitanja odvjetnika i sudaca objašnjavao okolnosti nastanka i rada HVO-a. Uz ostalo, govorio je o okolnostima rada Sigurnosno-informativne službe.

Ponovio je tvrdnju prethodnog svjedoka Slobodana Božića o zahtjevu kolegija Odjela obrane za istragom o zatvorima u Gabeli i Dretelju.

Citiran je dokument u kojem tadašnji pomoćnik predstojnika Odjela obrane Ivo Lučić traži istragu u svezi osnivanja tih zatvora i uvjeta koji u njima vladaju. Lučić je zahtijevao da se ispita tko je te ljude zatvorio i zašto te da se žurno poduzmu mjere i ti zatvori raspuste.

Kolegij je to prihvatio i naložio temeljitu istragu.

Ivan Bandić je govorio i o zločinu u Stupnom Dolu te o ukupnim odnosima u Hrvatskom vijeću obranu i Odjelu obrane.

- Nekoliko puta sam posjetio mostarski helidrom i Grabovinu, ali nije mi poznato tko je bio nadležan za te logore od tadašnjih struktura. Sigurnosno-informativna služba je upravo to pokušavala utvrditi - rekao je Bandić danas.

A na pitanje je li SIS uzimao informacije od zatočenika, Bandić je odgovorio kako je i to bila jedna od zadaća Sigurnosno-informativne službe. Svjedok je također izjavio kako je bio upoznat s uhićenjima Muslimana na početku hrvatsko-bošnjačkog sukoba te kako je SIS pokušavao pratiti sva relevantna zbivanja o ovoj temi.

On je također naglasio kako su razlozi uhićenja bili različiti, od dobivanja informacija do uhićenja iz sigurnosnih razloga.

Dio svjedočenja je bio zatvoren za javnost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije