Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.08.2015. u 12:00

Vaučeri za sirotinju sada izgledaju kao manevar Vlade da pomogne – sebi

Svaka peta proračunska kuna odlazi na socijalne naknade stanovništva, prije svega na mirovine, troškove liječenja, dječje doplatke, rodiljske naknade.

Klasični socijalni slučajevi najmanje sudjeluju u raspodjeli zajedničkog proračunskog novca jer socijalne pomoći nose samo 0,2 posto BDP-a, što je četiri do pet puta manje nego što ostale zemlje izdvajaju za najslabije skupine svojih građana. Nema stručnjaka koji pažljivije prati socijalnu politiku koji će biti protiv povišice koju je jučer najavila potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Stotinjak tisuća socijalnih slučajeva u velikim je političkim pretumbacijama nekako uvijek ostajalo po strani, umirovljenici imaju svoju stranku, imaju sindikat, brojni su i velike se političke zvjerke bore za njihovu naklonost, pa su često driješili kesu uoči izbora. Sjetimo se božićnica, povrata duga i sličnih skupocjenih mamaca na penzionerske glasove.

Sindikati javnog sektora bučno brane statusna prava svojih članova, dok sirotinju nitko pretjerano ne gleda. Vojsku od stotinjak tisuća korisnika socijalne pomoći čine uglavnom starci, nezaposleni, samohrane majke, ljudi s ozbiljnijim zdravstvenim problemima, a tek tu i tamo među te se nevoljnike prokrijumčari poneko s mercedesom, o čemu se onda danima bruji. Nema, dakle, dvojbe da je socijalnu pomoć trebalo povećati, ali kod ove povišice bode u oči vrijeme kad se to čini, tri mjeseca prije kraja godine i vjerojatno toliko prije parlamentarnih izbora.

Vaučeri za struju klasični su predizborni dar jer njih je, prisjetimo se, Radimir Čačić spominjao na početku mandata Kukuriku koalicije kad je grmio da se preko cijene struje ne može voditi socijalna politika. Struja je poskupjela odmah, HEP-ove investicije pale u zaborav pa je njegova dobit preusmjerena u proračun, a Vladi su trebale tri godine i 9 mjeseci da osmisli 200 kuna vaučera za sirotinju!

Da su vaučeri podijeljeni barem na početku ove godine, na njih bismo gledali kao na hvalevrijedan potez administracije da pomogne najslabijima. Ovako, mjesec-dva prije izbora, to izgleda kao manevar da pomognu sebi.

>>Zajamčena minimalna naknada povećat će se za 120 kuna

>>HRT otpisuje dug za još deset tisuća dužnika, već oprostili 13,4 mil. kuna

Komentara 6

Avatar Marko232
Marko232
12:23 22.08.2015.

Kolike godine ste glasali za stranku građevine. Danas dolazi na naplatu glasanje za nesposobne.

OS
osica
13:16 22.08.2015.

"HEP je zakon u državi Hrvatskoj , HNS briljira 200, 00 KN vaučer za sirotinju i sake godine restruiranje firme, koja svke godine ima sve više starijih od 50 do 65 godina, koje izdašnim otpremninama od nekoliko stotina tisuća kunaisuća kuna čak (300. 000 i više tisuća Kn) i to za one koji bi skoro po sili zakona trebali u mirovinu. Investicije nema. nemaju vremena, imaju još svojih starih za zbrinuti Ovaj vačučer je predizborni mamac za sirotinjiu i ništa više.

Avatar juricamesko
juricamesko
15:00 22.08.2015.

a kako bi Milankica drugacije mogla reci da je nesto rdila osim sto je vodila psa u setnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije