Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Siromašni optužili bogate za škrtost na UN-ovu skupu o klimatskim promjenama

13.12.2008.
u 08:18

Zemlje u razvoju optužile su bogate za škrtost na kraju UN-ove konferencije o klimatskim promjenama koja je dogovorila osnivanje malenog fonda za pomoć siromašnim zemljama u suzbijanju suša, poplava i porasta razine mora.

One su izjavile kako je Fond za prilagodbu u iznosu od samo 80 milijuna dolara loš znak nakon dvogodišnjih pregovora o novom sporazumu o borbi protiv globalnog zagrijavanja koji bi trebao biti dogovoren u Kopenhagenu na kraju 2009.

"Tako smo razočarani", rekao je kolumbijski ministar zaštite okoliša Juan Lozano na razgovorima u poljskom Poznanu koji traju od 1. do 12. prosinca, a zašli su i u rane sate subote. "Ljudska strana klimatskih promjena je patnja naših siročadi i naših žrtava, a to ovdje nije uzeto u obzir. To je loš znak na putu prema Kopenhagenu", rekao je on.

"Moram reći da je ovo jedan od najžalosnijih trenutaka koje sam doživio svih ovih godina", rekao je indijski predstavnik Prodipto Ghosh izaslanicima na konferenciji na kojoj je sudjelovalo 189 zemalja, dodajući kako sudjeluje na UN-ovim sastancima već 12 godina.

"Suočeni s nepodnošljivom ljudskom tragedijom koju mi u zemljama u razvoju gledamo svaki dan ovo je ništa drugo nego bešćutnost", rekao je on. Predstavnici nekoliko drugih zemalja, uključujući Brazil, Kostariku i Maldive izrekli su slične riječi.

Ministri zaštite okoliša na razgovorima u Poljskoj postavili su pravila za Fond prilagodbe zamišljen da pomogne siromašnim zemljama u izgradnji obrane protiv poplava, razviju usjeve otporne na sušu i uspostave sustav upozorenja na oluje.

Fond, koji je jedna od samo nekoliko točaka koje su usuglašene na konferenciji, ima samo 80 milijuna dolara ali bi mogao narasti na 300 milijuna godišnje do 2012. Iz fonda bi se mogla početi isplaćivati pomoć 2009.

Prema predviđanjima UN-a siromašne zemlje će trebati desetine milijardi dolara godišnje do 2030. kako bi suzbile posljedice klimatskih promjena. Poljska je potrošila 24 milijuna eura (31,84 milijuna dolara) samo za organizaciju konferencije od 1-12. prosinca.

Zemlje u razvoju optužile su razvijene da blokiraju sporazum u Poznanu o širem mehanizmu financiranja kojim bi se moglo prikupiti oko 2 milijarde dolara godišnje. To pitanje je odgođeno do 2009.

Yvo de Boer, čelnik UN-ova tajništva za klimatske promjene rekao je kako je konferencija postigla sve što su namjeravali, ali je priznao da ima "izvjesne gorčine". "Polovica posla (za Kopenhagen) nije obavljena", rekao je on.

Ipak, on je kazao kako je skup u Poznanu postigao glavnu zadaću za oživljavanje napretka prema novom globalnom sporazumu o klimatskim promjenama u Kopenhagenu u prosincu 2009. koji bi zamijenio Protokol iz Kyota.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije