Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukobi s pobunjenicima

Sirijska vojska zauzela dolinu Vadi Barada blizu Damaska

sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
29.01.2017.
u 16:10

Sirijska vojska u subotu je ušla u selo Ain al-Fidža, blizu Damaska, koje je vitalno za opskrbu vodom

Sirijska vojska objavila je u nedjelju da je nakon više od mjesec dana sukoba s pobunjenicima zauzela sve gradove i sela u pokrajini Vadi Barada blizu Damaska, ključnoj za opskrbu pitkom vodom sirijske prijestolnice.

"Naše oružane snage su sa savezničkim snagama ispunile zadatak i uvele sigurnost i stabilnost u mjesta u predjelu doline Vadi Barada", 15 km sjeverozapadno od glavnog grada, prema vojnom priopćenju koje je prenijela državna televizija.

Sirijska vojska u subotu je ušla u selo Ain al-Fidža, blizu Damaska, koje je vitalno za opskrbu vodom. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad isključio je dolinu Vadi Barada iz primirja koje je stupilo na snagu 30. prosinca. 

U Vadi Baradi vodili su se najžešći sukobi i prekid opskrbe vodom izazvao je velike nestašice vode u Damasku od početka godine. Ujedinjenih narodi su uskratu pitke vode za 5,5 milijuna stanovnika Damaska nazvali "ratnim zločinom".

U pokrajinu Baradi povukle su se tisuće pobunjenika pošto ih je režim potjerao iz nekoliko uporišta u Siriji uz podršku saveznika na terenu i ruskog zrakoplovstva. 

Ključne riječi

Komentara 2

CA
car13
18:28 29.01.2017.

Nije zauzela nego oslobodila !

IV
ivanjoksimovic
18:29 29.01.2017.

Bravo. Strateski vazna pobeda u Suq Wadi Barada. Bez kontrole te teritorije, citav Damascus je bio na meti projektila kratkog i srednjeg dometa. Sada Al Asad konacno moze da pokrene vecu ofanzivu po citavoj vertikali zemlje, i do kraja godine, citava Sirija bi mogla da bude oslobodjena i od stranih i od domacih teroristickih grupa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije