Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završena najkritičnija bitka

Sirijska vojska i saveznici izbili na izraelsku granicu

sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
22.07.2018.
u 06:45

Nakon pobjede na području Al-Quneitra, Assadova vojna pobjeda u Siriji neupitna, a njegovo svrgavanje s vlasti više nitko i ne spominje

Bitka za južnu Siriju je završena.

Jedna od najtežih bitaka koju je u sedam godina rata u zemlji pokrenula sirijska vojska sa saveznicima, Rusijom, iranskom Revolucionarnom gardom i borcima libanonskog Hezbollaha, završila je oslobođenjem regije Dara, kao i cijele granice Sirije s Jordanom u toj regiji, te oslobađanje sirijskog jugozapada vojnom operacijom u susjednoj regiji Al-Quneitra, koja graniči s Izraelom.

To je i najkritičnija vojna operacija sirijske vojske s obzirom na Golansku visoravan, koju je Izrael okupirano početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, uključujući i sirijski dio. Unatoč tome što su Izrael i Washington prije pokretanja vojne operacije u Al-Quneitri uputili oštru prijetnju sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu i saveznicima da će se uključiti u rat ako na granicu dođu borci Hezbollaha i iranske Revolucionarne garde, Izrael je ipak na kraju ostao po strani nakon što su sve političke mjere i preduvjeti za tu operaciju nedavno dogovoreni između ruskog i izraelskog državnog i vojnog vrha u Moskvi, kao i za vrijeme summita Putin – Trump u Helsinkiju.

Naime, Putin je obećao da će utjecati na Bashara Al-Assada i na Iran te da neće dopustiti dolazak pripadnika iranske Revolucionarne garde i libanonskog Hezbollaha bliže od 40 km od Golanske visoravni. Da je postignut dogovor između Izraela i Rusije, dokazuje i činjenica da ne samo da Izrael nije zaštitio pobunjenike i džihadiste i njihove obitelji koji su bježali iz Al-Quneitre, kako im je to obećao, već ih je odbio propustiti na svoj teritorij te su bili primorani otići u Idlib.

Nakon ove velike pobjede na području Al-Quneitra, Assadova je potpuna vojna pobjeda u Siriji neupitna, a njegovo svrgavanje s vlasti više nitko i ne spominje. Sirijska vojska kontrolira državni teritorij od regije Idlib na sjeverozapadu do krajnjeg juga i granice s Izraelom i Jordanom, sve do Eufrata na istoku, tj. gotovo svim velikim gradovima i vitalnim životnim prostorom zemlje.

Upitan ostaje status Kurda na sjeveru zemlje u kontekstu turskih zahtjeva sigurnosnog karaktera, kao i prostor od Eufrata do istočne granice s Irakom, koje nadziru kurdske snage iz postrojbi SDF, koje pak podupiru američke snage, zbog čega su već počeli politički pregovori s Assadom u Damasku.

Bashar al-Assad demonstrirao je svoju snagu i moć slikajući se u kokpitu ruskog borbenog zrakoplova Suhoi SU-35

sirija
1/9

Komentara 51

AN
ante555
08:27 22.07.2018.

Evo napokon, prvi puta da ovaj portal ne piše o nekakvim snagama režima vec o sirijskoj vojsci. Sva podrška legalnom predsjedniku Assadu u oslobađanju zemlje.

GV
golub Vaso
09:58 22.07.2018.

cionistički režim ostavio na cjedilu svoje đihadiste

IL
ilijan
07:21 22.07.2018.

Kurdi će ni krivi ni dužni nastradati a tako pošten narod. Nadajte se Kurdi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije