Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DORH OBJAVIO

Širi se istraga zbog zajmova Nexusa Agrokoru

Agrokor
Sanjin Strukić/PIXSELL
06.04.2018.
u 17:26

Prema pisanju medija istragom su isprva, uz osnivača koncerna Agrokor Ivice Todorića, bili obuhvaćeni njegov sin Ivan Todorić, predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ružđak.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u petak je izvijestilo da je proširilo istragu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju protiv sedmorice osumnjičenika, a prema neslužbenim podacima riječ je o istrazi ranije pokrenutoj zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Ne navodeći imena osumnjičenih ni tvrtki tužiteljstvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je 29. ožujka 2018. "donijelo rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana" rođenih 1973., 1951., 1984., 1973., 1970., 1958. i 1976. godine

Tužiteljstvo ih tereti za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i poticanje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Uz sedmoricu osumnjičenih proširenjem istrage je obuhvaćeno i "trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu" zbog sumnje u zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Prema pisanju medija istragom su isprva, uz osnivača koncerna Agrokor Ivice Todorića, bili obuhvaćeni njegov sin Ivan Todorić, predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ružđak.

"Postoji osnovana sumnja da je petookrivljeno trgovačko društvo kaznenim djelom koje su počinili prvookrivljenik i sedmookrivljenik kao odgovorne osobe, povrijedilo dužnost zaštite imovinskih interesa ulagatelja o kojima je dužno brinuti, uslijed čega je drugom društvu na štetu ulagatelja, pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 52.110.000 kuna, te povrijedilo dužnost da u poslovnoj dokumentaciji navede stvarne iznose uplata u korist projekta od strane equity partnera fonda, kao i povrijedilo dužnost da u poslovnoj dokumentaciji prikaže pozajmice, a potom je takvo izvješće dostavilo ulagateljima čime je povrijeđeno pravilo prema kojemu je u upravljanju fondom dužno postupati po načelu transparentnosti poslovanja", objavio je među ostalim DORH na svojoj internetskoj stranici.

Komentara 5

DR
droza
18:55 06.04.2018.

Zahuktalo se u DORH-u sad kad se treba raspravljati o Cvitanovoj poziciji.

DU
Deleted user
18:50 06.04.2018.

Znači istraga se širi i to je dobro samo što će se po brzini i kvaliteti našeg pravosuđa proces završiti oko 2035g.

DU
Deleted user
22:30 06.04.2018.

Mislim da nije problem što se Agrokor zaduživao, jer to rade sve firme, Mislim da bi pravo pitanje trebalo biti tko su osobe iz političkih elita koji su dobivali dio tog novca, jer su oni ti koji su omogućili Todoriću da radi što i kako hoće od samog početka Agrokora pa sve do današnjih dana. Isto tako je i šuplja priča o nastanku Agrokora da je uspio na uzgoju i kasnije uvozu cvijeća. Mislim da bi se DORH i druge nadležne institucije trebale konačno pozabaviti porijeklom početnog kapitala. Bila bi to jaaaako dobra priča.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije