Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interpolova tjeralica

SIPA će sutra privesti Zdravka Mamića u Međugorju?

Zdravko Mamić
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
10.06.2019.
u 21:32

Jedan zahtjev za izručenjem već je odbijen, no sud u Bosni i Hercegovini opet će raspravljati o toj mogućnosti

Prema pisanju bosanskohercegovačkog lista Dnevni avaz Zdravko Mamić bi u utorak u Međugorju trebao biti priveden od tamošnje Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

 

Svi papiri koji su potrebni da Ministarstvo pravosuđa odluči hoće li zatražiti izručenje Zdravka Mamića od Ministarstva pravde BiH, poslani su iz Županijskog suda u Osijeku za Zagreb.

Raspisana tjeralica

Potvrđeno je to na osječkom sudu. No kako se neslužbeno doznaje, dokumentacija još nije došla do Ministarstva pravosuđa, gdje ministar Dražen Bošnjaković treba staviti potpis na zahtjev za Mamićevo izručenje prije nego što sve to pošalje u BiH. Za Mamićem je u petak raspisana “obična” kao i međunarodna tjeralica, i to nakon što prije nekog vremena optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku potvrdilo optužnicu kolokvijalno poznatu kao Dinamo 2, dok je u međuvremenu Vrhovni sud odbio Mamićev zahtjev za izuzeće predsjednika osječkog suda.

Nakon što je optužno vijeće potvrdilo optužnicu za Dinamo 2, Mamiću je određen istražni zatvor. Tom optužnicom USKOK tereti Mamića i još nekoliko osoba za izvlačenje oko 200 milijuna kuna iz Dinama, koje su počinili u sklopu zločinačkog udruženja, a to bi po sporazumu o izručenju između Hrvatske i BiH mogao biti temelj za njegovo izručenje u ruke našeg pravosuđa. U prvom postupku to nije bio slučaj jer se tamo nije teretio za zločinačko udruživanje.

Zadovoljava uvjete

Naime, Hrvatska i BiH su 2012. potpisale sporazum kojim reguliraju izručenje vlastitih državljana. U njemu su taksativno navedene situacije kada jedna država drugoj može izručiti svog državljanina, a to se konkretno odnosi na djela iz sfere organiziranog kriminala i korupcije te djela za koje se može izreći kazna od 10 godina zatvora ili viša.

Osim toga, potpisani se sporazum odnosio samo na djela koja su počinjena nakon potpisivanja sporazuma, odnosno nakon 28. studenog 2012. Kako se Mamića u Dinamo 2 tereti za počinjenje kaznenih djela počinjenih u sklopu zločinačkog udruženja te kako je riječ o djelima koja su počinjena 2015. on formalno zadovoljava uvjete izručenja.

No da bi se to dogodilo, Mamićeva dokumentacija s potpisom našeg ministra pravosuđa prvo treba doći na mjerodavni sud u BiH, koji će provjeriti je li to za što se Mamić tereti kazneno djelo i u BiH. Ako sud ustanovi da nema prepreka izručenju, mora ga odobriti ministar pravosuđa, a Josip Grubeša, ministar pravde BiH nedavno je poručio da, “ako su uvjeti ispunjeni s naše strane, mi ćemo osobu isporučiti”.

No sve je to procedura, koja bi mogla potrajati i nekoliko mjeseci. Inače, Hrvatska je od BiH do sada tražila izručenje dviju osoba, uključujući Mamića. BiH je i od Hrvatske tražila također izručenje dviju osoba. 

Povratak Zorana Mamića u Dinamo

Komentara 42

Avatar Narod
Narod
19:58 10.06.2019.

Kad pocnu hapsiti Jovanovic Josipovicevu mocvaru imat cemo pravosudje u Hrvatskoj.

AN
ANTIkomunist55
19:20 10.06.2019.

ma nece njega izruciti eto cekajmo sutra pa cemo vidjet

IO
Iovan
18:47 10.06.2019.

Nećete dobiti Mamića. Niste ni prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije