Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČENE NELOGIČNOSTI

Sindikati upozoravaju: Radnici potpore morali vratiti poslodavcu, neki pomoć dijele po pola

Zdravko Marić
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
27.04.2020.
u 21:18

Ministar financija Zdravko Marić upozorava da je prikazivanje lažnih podataka kako bi se dobile potpore kazneno djelo subvencijske prijevare.

Približno 87 tisuća tvrtki s 470 tisuća zaposlenih radnika dobilo je 3250 kuna potpore po zaposlenom za isplatu ožujskih plaća, no sindikati upozoravaju  da neki poslodavci ne isplaćuju razliku između potpore i ugovorene plaće, iako to mogu. Jednako tako, neki skraćuju radno vrijeme i visinu potpore, a ima slučajeva da radnik isplaćenu potporu mora podići sa svog računa i vratiti novac poslodavcu, dok neki državnu pomoć dijele po pola, upozorila je Ana Miličević Pezelj (SSSH), koja je ujedno i predstavnica sindikata u Upravnom vijeću Zavoda za zapošljavanje.

Novi zahtjevi od travnja

Da su prigovori sindikata na mjestu, potvrdio je na neki način i ministar financija Zdravko Marić koji kaže da je Porezna uprava počela s prvim analizama predanih JOPPD obrazaca te se pokazalo da je svaki četvrti analizirani poslovni subjekt i uz državnu potporu isplatio manje nego što je isplaćivao mjesec prije.

– Već sada su uočene neke nelogičnosti koje upućuju i na moguće nepravilnosti i zloporabe – kaže ministar financija Marić.

Inače, prosječne isplaćene neto plaće u ožujku bile su 6789 kuna, s tim što je polovica zaposlenih u pravnim osobama zarađivala manje od 5705 kuna, a druga polovica više. Stoga se jučer s nestrpljenjem očekivala objava prve liste poduzeća i poduzetnika koji su dobili državnu potporu, no ona jučer ipak nije ugledala svjetlo dana te je objava pomaknuta na utorak. Poslodavci će za ožujak dobiti 3250 kuna za svakog prijavljenog radnika, a od travnja državna potpora se penje na 4000 kuna. Isplata ožujske potpore stajat će državni proračun 1,5 milijardu kuna, a sljedeća dva mjeseca mogla bi premašiti dvije milijarde kuna mjesečno.

Svi koji su ostvarili pravo na potporu za ožujak dobit će novac i za travanj, no zadnjih dana pristiže tisuće novih zahtjeva poduzeća kojima je pad prihoda evidentiran nakon ožujka. Osim preko JOPPD obrasca, koji tvrtke dostavljaju poreznoj upravi za svakog zaposlenog radnika, stanje zaposlenosti kontrolirat će se i putem prijava na mirovinsko osiguranje. Jednako tako, prije isplate sredstava za sljedeći mjesec poslodavci će Zavodu za zapošljavanje morati dostaviti dokaz o isplati prethodne potpore. Može se očekivati da na listi dominiraju male tvrtke i sustavi, obrtnici ili samostalne profesije, do pet zaposlenih.

Hrvatska, prema računovodstvenoj klasifikaciji, ima 360 velikih poduzeća s približno 260 tisuća zaposlenih radnika, oko 1500 srednje velikih s 185 tisuća radnika, 11 tisuća malih tvrtki s 238 tisuća zaposlenih te najviše mikro tvrtki (117 tisuća) s 255 tisuća zaposlenih radnika. Približno 30 tisuća aktivnih poduzeća nema zaposlenih.  Povrh novčane potpore za isplatu plaća,  oko 90 tisuća poduzetnika zatražilo je otpis li moratorij na plaćanje poreza i doprinosa.

Lažni podaci su kazneno djelo

Trenutačno se odobrava odgoda plaćanja poreza, a rješenja o otpisu bit će izdana po isteku drugog tromjesečja kada podaci pokažu da porezni obveznici imaju pad prihoda veći od 50 posto. Izvještavanje o provođenju svih mjera potpora gospodarstvu  povjereno je Fini, a ministar financija Zdravko Marić upozorava da je prikazivanje lažnih podataka kako bi se dobile potpore kazneno djelo subvencijske prijevare.  

Komentara 10

AB
abokatstir
22:13 27.04.2020.

Na žalost često dobre namjere i pomoć države se iskorištava sebično, pokvareno kao i ove mjere pomoći radnicima i poduzetnicima, zato treba strogo kazniti sve koji na taj način pokušavaju pljačkati državu,narod i sindikate koji na to potiču za primjerr svima koji imaju takve namjere.

BO
bolnaistina
22:51 27.04.2020.

Takve drastično kažnjavati,vez milosti.

OR
Ortega666
22:39 27.04.2020.

Nema tu upozorenja i sto bi bilo kad bi bilo,ekipe van na teren i u provjere..moj prijatelj radi u jednoj takovoj kvazi firmi...niti jedan dan pauze za vrijeme korone,bio izlozen mogucnosti zaraze,radno vrijeme od ponedjeljka ukljucujuci subotu od 7 do 16,nekada i do 17 sati...placa minimalac sto po meni nije moguce,ako oko uplata poslodavcima stoji drzava..po meni nije nista drugo nego kriminal,takove reba sankcionirati,ali da osjete...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije