Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija sindikata

Sindikati: Pravilnik za izbor u znanstvena znanja je skandalozan

studenti
VL FOTO
26.02.2013.
u 15:24

Pravilnik pooštrava uvjete izbora u znanstvena zvanja neprimjereno okolnostima, uvjetima i financiranju istraživačkog rada u RH

Ovako pooštrenim i bitno promijenjenim kriterijima u društvenom i humanističkom znanstvenom području de facto se zadire u temeljne radno-pravne odnose, navodi se u priopćenju Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Reakcija je to na, kako kažu, skandalozni Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja, čijim bi objavljivanjem u Narodnim novinama trebao započeti još jedan udar na funkcioniranje znanstvenog sustava, a koji je prošlog tjedna donijelo Nacionalno vijeće za znanost.

- To nije više samo stručno, nego je i sindikalno pitanje. Postavlja se pitanje kome je to u interesu? Osobito sada, pred ulazak u Europsku uniju, kada se ionako otvara tržište radne snage, tako da će broj zainteresiranih za znanstvena i znanstveno-nastavna radna mjesta na hrvatskim institutima, fakultetima i sveučilištima značajno porasti, dodaje se.

Pravilnikom se utvrđuju novi uvjeti za sve izbore u znanstvena zvanja iz svih znanstvenih područja: prirodnih, biomedicine i zdravstva, tehničkih, biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti te interdisciplinarnog područja. Pravilnik pooštrava uvjete izbora u znanstvena zvanja neprimjereno okolnostima, uvjetima i financiranju istraživačkog rada u RH, ovim će promjenama osobito biti pogođeni asistenti koji će, opterećeni neuređenim sustavom i nizom neriješenih problema u akademskoj zajednici, još teže ulaziti u znanstvena zvanja, smatraju u Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja.

Radi se očito o nastavku drastičnih mjera štednje u sektoru obrazovanja i znanosti, smatraju sindikalisti. U situaciji kada je proračun znanosti i obrazovanja toliko smanjen da ne može osigurati minimalna sredstva za normalno funkcioniranje sustava, očito se otpuštanjem zaposlenika iz najviših znanstvenih kategorija i radikalnim smanjenjem broja asistenata želi reducirati sredstva za znanstveni rad, piše u priopćenju Sindikata.

Znanstvenici iz društvenih i humanističkih znanosti morat će svoje radove objavljivati u inozemstvu pod svaku cijenu, pa čak i onda kada njihov predmet istraživanja nije od interesa inozemnim znanstvenim krugovima ili je od interesa na sporadičnim mjestima.

Ovaj problem postaje tim veći kada se ima u vidu činjenica da postojeći Zakon o znanosti i visokom obrazovanju uvjetuje zadržavanje radnih mjesta zaposlenika u znanstvenim, znanstveno-nastavnim i umjetničko-nastavnim zvanjima obavezom napredovanja. To znači da svi oni koji ne ispune kriterije za izbor u više znanstveno zvanje na kraju drugog mandata, odnosno  nakon 10 godina provedenih u istom zvanju, dobivaju otkaz! Čak ako to novi Zakon i promijeni, koji se upravo usvaja na Saboru, ipak ostaje problem asistenata, koji nakon 6 godina provedenih u statusu asistenta i 3 godine u statusu višeg asistenta ostaju bez posla kada ne ispune uvjete za izbor u znanstveno zvanje, naglašeno je u priopćenju Sindikata.

>>Za ravnatelje škola posebna edukacija i ograničen mandat

Komentara 1

VI
Vito
08:36 27.02.2013.

Kome je u interesu donijeti takav Pravilnik? Čelniku sindikata znanosti i obrazovanja? On je taj koji svakih nekoliko mjeseci objavljujei znanstvene radove prvi od tih znanstvenih radova je kako živjeti na račun stanovništva Hrvatske drugi znanstveni rad - je kako kako živjeti u tuđem stanu treći znanstveni rad - je kako živjeti da ti drugi plaćaju stanarinu četvrti znanstveni rad - je kako živjeti da ti drugi kupuju vozilo i plaćaju gorivo peti znanstveni rad - je kako graditi kuću tuđim novcima šesti znanstveni rad - je kako uvjeriti znastvenike da je baš on taj znanstvenik koji ih jedini može i smije predstavljati za plaću od 12.000 kuna i 100 % sigurniju od njihove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije