Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štrajk se nastavlja

Sindikati o premijerovu prijedlogu: Ovo još nismo doživjeli, to je obmana

Konferencija za medije sindikata u školstvu na temu današnje izjave Premijera o povišici plaće
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/5
16.10.2019.
u 13:33

Ponudio je povećanje osnovice u 2020. godini u tri vala koje bi iznosilo 6,12 posto, potpuno ignorirajući činjenicu da se vode pregovori o povećanju koeficijenta složenosti poslova, kaže Mihalinec

Sindikati su reagirali na prijedlog premijera Andreja Plenkovića da se svim zaposlenima u državnim i javnim službama povećaju plaće za 6,12 posto.

– Ovo je prvi put da predsjednik Vlade daje prijedloge za povećanje osnovice preko saborske govornice, toga još nije bilo. Ponudio je povećanje osnovice u 2020. godini u tri vala koje bi iznosilo 6,12 posto, potpuno ignorirajući činjenicu da se vode pregovori o povećanju koeficijenta složenosti poslova. Premijer kontekst povećanja prijedloga osnovice prebacuje na zaposlene u obrazovanju i smatra da to rješava zahtjeve sindikata obrazovanja u štrajku – rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

– Nijedna njegova rečenica ne rješava problem zbog kojeg se danas već peti dan štrajka u osnovnim i srednjim školama – kaže Mihalinec.  

– Najavljujemo da se sutrašnji štrajk i dalje odvija u skladu s današnjim najavama – dodao je.

– Ako ne bude nikakvog poziva premijera, jer očito jedino s njim možemo razgovarati o povećanju koeficijenta složenosti poslova, štrajk će se nastaviti i u sljedećim danima – rekao je.

Premijerov prijedlog komentirao je i predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka.

– Kad je već tako da se socijalni dijalog vodi preko medija i saborske govornice, to je pohvalan iskorak, ali apsolutno nedovoljan, mi ćemo na pregovorima reći koji je naš zahtjev, no reći ćemo da je to što je premijer rekao daleko od onoga što mi želimo – kaže Radeka.

– Ovo je prvi put da je jedan premijer ponudio više nego što su sindikati objavili da traže. To još nisam doživio u ovom poslu. Ovih 2+2+2 jest super prijedlog kao startni prijedlog za pregovaranje o osnovici – kazao je pak predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

– Ovo je politički nekorektan prijedlog prema svojim socijalnim partnerima i nije ispunjenje zahtjeva sindikata, to je pokušaj obmane – dodao je.

Mihalinec je na kraju poslao poruku i HNS-u:

– Ovo nije rješenje problema, ovo je dokaz da nisu poznavali problem, poznavala ga je jedino i isključivo ministrica Divjak – rekao je.

Komentara 158

DI
dirižabl
13:39 16.10.2019.

Lopino neradnicka dodji u privatni sektor

DJ
dj5
13:46 16.10.2019.

Smanjite poreze na plaću tako da svi radnici dobiju povišicu a ne samo oni u javnom i državnom sektoru.

Avatar GeorgeClooneydrugi
GeorgeClooneydrugi
13:46 16.10.2019.

kaj sad ne valja ? uvesti radnu obavezu ,pa nemoj radit. nek sindikati plate razliku iz svoga džepa .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije