Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆANJE PLAĆA

Sindikati nezadovoljni ponudom premijera – štrajkat će i fakulteti

Prosvjetni sindikati
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
16.10.2019.
u 19:12

Iz Sindikata Hrvatskih učitelja poručuju da neće dopustiti da se učitelje podcjenjuje i ismijava, a ovakva Plenkovićeva ponuda znači upravo to

Nema popuštanja ni odustajanja – štrajk u osnovnim i srednjim školama nastavlja se, unatoč tome što je premijer Plenković danas ponudio povećanje plaća od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima u tri vala po dva posto.

– Nijedna premijerova rečenica ne rješava probleme zbog kojih su prosvjetari već peti dan u štrajku – kazao je nakon premijerove ponude Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH), poručujući da su oni u svojim zahtjevima bili i više nego jasni - tražili su povećanje koeficijenata, a ne osnovice.

VIDEO Konferencija za medije sindikata u školstvu na temu današnje izjave Premijera o povišici plaće

Kako je poručio Mihalinec, prvi put se dogodilo da premijer u Saboru nudi sindikatima povećanje osnovice, ignorirajući pritom da se paralelno vode pregovori sa sindikatima o tom pitanju.

– Povećanjem osnovice razlike između zaposlenika javnih službi i onih u obrazovnom sektoru još se više produbljuju – naglasila je Mirela Matijević Erceg, također iz Nezavisnog sindikata.

Iz Sindikata Hrvatskih učitelja poručuju da neće dopustiti da se učitelje podcjenjuje i ismijava, a ovakva Plenkovićeva ponuda znači upravo to.

– Njegov prijedlog može biti u sklopu pregovora Temeljnog kolektivnog ugovora, a ti pregovori neovisni su o onome što smo ulaskom u štrajk tražili, a to je povećanje koeficijenata. Rastom koeficijenata učiteljima se priznaje posebna važnost, a ovime što se ponudilo nije riješen naš materijalni status ni povlastice. Mi više nećemo čekati, nastavljamo štrajk – kazala je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Naglašava da je ovakva premijerova ponuda zapravo razbjesnila ljude na terenu, koji su sada još ustrajniji u svojim zahtjevima za povećanjem koeficijenata.

– Tražili smo povećanje koeficijenata za šest posto jer to je Vladi izvedivo, nismo tražili ništa megalomanski – poručila je Tuškan.

Istekao je rok da se Vlada izjasni i o zahtjevima Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, odakle su jučer poručili da apsolutno podržavaju kolege iz osnovnih i srednjih škola.

– Žao nam je što Vlada nije odgovorila na naše zahtjeve, a kako je rok istekao, mi danas upućujemo zahtjev za štrajkom. Premijer je rekao da će se krenuti u izradu politike plaće, ali nakon što je ova vlast stvorila velike neravnoteže, sumnjam da će u godini dana mandata u vezi s tim išta izmijeniti – kazao je Igor Radeka iz NSZSŠH koji se sa sutrašnjim danom pridružuje cirkularnom štrajku.

Plenkovićeva ponuda ostale je sindikate zatekla i dočekuju je s podozrivošću.

– Ponuda je konkretna i razmotrit ćemo je – suzdržan je Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Uz dva posto povišice od rujna, bilo bi to 8,12% više za državne službenike koji vjerojatno toliko nisu ni očekivali.

– U tu ponudu ne vjerujem jer oni jedno govore, a drugo rade. Slušam ministra Marića kako govori da mora dići plaće svima, pa i carinicima, a tri godine ignorira naša nastojanja da uopće razgovaramo! S koeficijentima je pravi kaos, za identične poslove oni su različiti, a zahtjeve da se to riješi uporno ignoriraju – kaže Rino Štorić, šef carinskog sindikata.

Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara veli da ih je premijer ovim iznenadio. Počeli su pregovori za temeljni kolektivni ugovor u javnim službama, a sindikati trebaju dati svoj izračun, no nije jasno je li ova ponuda startna osnova.

>> Pogledajte i ovaj video: Premijer Andrej Plenković o štrajku 

Komentara 3

DU
Deleted user
20:38 16.10.2019.

Žao mi je što Mihaljinec i družba nisu, nakon zatraženog povećanja koeficijenta, objasnili i nama, puku, zašto bi njihov koeficijent trebao biti vredniji od onoga jednog policajca, od jednog liječnika ili sestre, od jednog vojnika ili jednog vatrogasca ili carinika. Većina njih povremeno nosi glavu u torbi. Učitelji baš i ne. Većina radi noćne smjene i prekovremeno, oni ne.

TH
than
02:16 17.10.2019.

Cirkus kolorado. To je naša vlada. Neki dan kao nema novaca za prosvjetu, a sada će biti za sve državne i javne službenike. Časti Plenky sve, ali časti našim parama, a ne svojim. Ako ne bude para, neće Plenky platiti, nego ćemo mi kroz nove i veće poreze. Stvarno se nekada čudim u kojoj državi živim. Zapravo još se više čudim ljudima koji žive oko mene i ne shvaćaju neke osnovne stvari.

RP
rpzagreb
21:18 16.10.2019.

Čudesno kako sada odjednom ima novaca i to za sve. Ovakvim odlukama tkz vlade se i djeca smiju. Ali......ipak se približavaju izbori. Zato trebaju iići do kraja jer sve ovo više nije ni cirkus, niti sramota...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije