Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ostavljamo trag'

Sindikat Preporod zadovoljan odazivom drugog dana štrajka

sindikat preporod
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
11.10.2019.
u 13:28

Dodao je i da je podrška ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak dala vjetar u leđa neodlučnima, jer "više nema poruka prijetnji iz te institucije da im neće biti plaćeno i da će morati odrađivati, kao što se događalo u prethodnim štrajkovima".

Sindikat Preporod izvijestio je u petak kako se drugog dana štrajku u osnovnim i srednjim školama u Varaždinskoj županiji odazvalo 84,88 posto, Splitsko-dalmatinskoj 84,03 posto, Dubrovačko-neretvanskoj 68,60 posto, a u Međimurskoj županiji 85,21 posto zaposlenih ustvrdivši kako su odazivom zadovoljni.

"Odaziv je i drugi dan dobar. Ovdje je cirkularnost doprinijela da je on na razini prvoga dana. To su jako dobri podaci, visok odaziv, osobito što se radi o drugom danu", kazao je na konferenciji za novinare Željko Stipić predsjednik sindikata Preporod. Taj se sindikat pridružio štrajku koji su pokrenuli Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama te Sindikat hrvatskih učitelja nakon neuspjelog mirenja s Vladom.

Naglasio je da je odaziv jako dobar jer su svi školski sindikati u štrajku. Štrajk se, kaže, u visokoj mjeri ispolitizirao i puno se o njemu govori.

Podrška ministrice Divjak vjetar u leđa neodlučnima

Dodao je i da je podrška ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak dala vjetar u leđa neodlučnima, jer "više nema poruka prijetnji iz te institucije da im neće biti plaćeno i da će morati odrađivati, kao što se događalo u prethodnim štrajkovima".

Stipić je rekao da je cirkularnost štrajka novost u Hrvatskoj i ide zasad jako dobro, ali je poručio da će sindikati morati osmisliti načine kako bi sačuvali podršku članstva i motivirali ih "jer ako štrajk počinje slabiti bit će to vjetar u leđa za Vladu".

Kazao je da je i pritisaka manje, ali ipak postoje te dolaze od  ravnatelja koji osporavaju zakonitost njihovog štrajka.

"Jedino mjesto odakle se može osporiti zakonitost štrajka je Županijski sud u Zagrebu. Dokle god nema takvog pravorijeka naš je štrajk zakonit. Naš štrajk kao i svi dosadašnji ima uporište u međunarodnim konvencijama, Ustavu, Zakonu u radu, kolektivnim ugovorima. Nismo avanturistički poveli naše zaposlenike u štrajk, mi smo to sve pažljivo odvagali kada smo donosili odluku da se tom štrajku priključimo i mislim da će to proći bez nekih posljedica", kazao je Stipić.

Čelnik Preporoda kazao je da razlika između onoga što Vlada nudi, a sindikati traže i nije tako velika. Problem je, kaže, to što Vlada nudi kroz dodatak kolektivnom ugovoru, a sindikati bi željeli da se to dogodi kroz korekciju koeficijenta.

Problem je, ističe, u koeficijentima što njih od 2001. autonomno donosi Vlada i nikada nisu bili predmetom spora ili pregovora sa sindikatima, već su oni sad to prvi puta sada postali. "Pretpostavljam da se u Vladi ne žele odreći jedinog mehanizma kojim direktno može mijenjati plaće u javnom sektoru", kazao je sindikalac Stipić.

Štrajk do ispunjenja zahtjeva

Ustvrdio je i kako je "jako moguće" da Vlada prihvati njihov prijedlog te poručio da će štrajk trajati dokle god Vlada ne prihvati njihove zahtjeve. "Mi smo u štrajku svi jedna vojska, to što imamo dva zapovjedništva u ovom trenutku, ona izdaju zajedničke zapovijedi", kazao je Stipić. Osobno, kaže, smatra kako bi možda bilo bolje da sindikati pitanje povećanja plaća riješe kroz dodatke na plaću i kolektivne ugovore, a ne koeficijente koje Vlada opet može promijeniti.

U e-Dnevniku, kazao je, treba upisivati da se štrajka. "Ne treba se skrivati da smo u štrajku. Nema potrebe za upisivanjem, ali potrebno je ostaviti trag da smo u štrajku. Tko želi raditi neka radi, a tko želi štrajkati, mora mu se omogućiti da štrajka i to mora otvoreno reći svome poslodavcu", naglasio je Stipić.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama održava se nakon što je u srijedu propao postupak mirenja Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama te Sindikata hrvatskih učitelja i Vlade, koja je odbila zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine, ustvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora između Vlade i sindikata, no takvu su ponudu sindikati odbili.

U četvrtak su u štrajk bile uključene sve osnovne i srednje škole, a od danas će se održavati cirkularni štrajk po županijama.

Komentara 1

VE
verica2
14:24 11.10.2019.

Kad su već u prilici štrajkom određivati visinu koeficijenata, zašto nastavnici ne traže 3,00 (otprilike duplo više nego što imaju sada)? Ako ne dobijemo, nema škole pa da vidimo tko će se usuditi ne dati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije