Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENT ISPRED DOMA ZDRAVLJA

Sindikat: Policajac prema novinarki postupio zakonito, isprika je bila preuranjena

Foto: Screenshot/Dalmacija danas
1/4
08.04.2020.
u 13:13

Sindikat također ispriku Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, koja kaže da je policajac postupio neprimjereno i nanio štetu ugledu policije, ocjenjuje kao preuranjenu.

Sindikat policije Hrvatske (SPH) ustvrdio je u srijedu da je policajac ispred splitskog Doma za starije, u kojem je potvrđeno izbijanje zaraze koronavirusom, postupio zakonito prema novinarki u cilju zaštite javnog zdravlja.

''Policajac je postupio zakonito u cilju zaštite javnog zdravlja, a je li pritom postupio taktično i u skladu s Etičkim kodeksom policije moći će se utvrditi tek nakon provedenog postupka. Smatramo da je reakcija sudionika okupljanja bila neprimjerena okolnostima ugroze javnog zdravlja i osiguravanja područja oko objekta iz kojeg se provodila evakuacija štićenika'', priopćio je SPH.

Sindikat ističe da je procjena je li spomenuto okupljanje trebalo prekinuti isključivo u domeni odgovornosti policijskog službenika. U takvim okolnostima građani moraju trenutno poslušati i izvršiti nalog policajca, a u slučaju da smatraju kako su im narušena prava, uvijek mogu podnijeti pritužbu sukladno Zakonu o policiji. ''U ovom slučaju nema mjesta prepirci i objašnjavanju s policajcem'', ističe SPH.

Sindikat također ispriku Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, koja kaže da je policajac postupio neprimjereno i nanio štetu ugledu policije, ocjenjuje kao preuranjenu.

''Jasno nam je kako u ovim teškim okolnostima emocije mogu biti izrazitije naglašene, no situaciju ne treba voditi prema eksalaciji već prema smirenom postupanju u svim situacijama kada je to moguće, radi zdravlja svih nas'', zaključuje SPH.

PU splitsko-dalmatinska priopćila je u srijedu da se jedan njezin pripadnik tijekom postupanja i izdavanja upozorenja okupljenim predstavnicima medija obratio ''bespotrebno povišenim tonom, pokazujući vlastiti nedostatak taktičnosti i pristojnosti koja je potrebna u svakom obraćanju i postupanju''.

''Radilo se o njegovoj osobnoj pogrešnoj procjeni. Budući da nije postojala nikakva realna i neodgodiva potreba da tijekom obavljanja poslova ometa rad televizijske ekipe, PU splistko-dalmatinska se ispričava novinarksoj ekipi HTV-a i novinarki Ivani Šilović'', navodi splitska policija.

Komentara 23

ZE
Zambija export-import
13:17 08.04.2020.

Policajac nije postupio zakonito. Zakonito postupanje treba, nakon prvog upozorenja o udaljavanju, uključivati drugo upozorenje popravno-odgojnom palicom i stavljanje lisica na ruke i brnjice na usta drugaricama nounarkama koje misle da ne trebaju poštivati mjere izdane od službene osobe.

DU
Deleted user
14:54 08.04.2020.

Pa ako policajci moraju pasti na koljena pred novinarkom da bi se poštovali propisi,o ne okupljanju više od dvoje ljudi, o distanci 2m i još sa čovjekom koji je iz doma gdje korona banči, onda nam policija ni ne treba.. Daj bože da sve prođe OK, no kladiti se mogu da će novinarka biti inficirana, nažalost, U mom mjestu su se samo pozdravili na ulazu u banku(jedan nije znao da je inficiran i taj čovjek i večina ljudim oko njega su pozitivni, a jedan je nažalost umro. Novinarka nije u pravu i policajca treba nagraditi, a ne kažnjavati, odmah je trebala prekinuti i udaljiti se radi njene sigurnosti, policajac drži pravilno distancu i sigurno se gospođi ne treba policija ispričavati, ona se policiji mora ispričati, to je istina.

KR
kronika20
16:24 08.04.2020.

Primjer kako se policija treba odnositi prema invazivnoj, malignoj grupi novinara za koje bi trbali mati elektrošokere, vodene topove i bambusove palica kao u Indiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije