Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PACIJENT PREMINUO

Sindikat medicinskih sestara o tragediji u Čakovcu: 'Godinama upozoravamo na važnu stvar'

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL
1/4
01.10.2020.
u 15:55

Sindikat također niz godina traži povećanje upisanih kvota u škole za medicinske sestre, traži da se struka proglasi deficitarnom.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara izrazio je u četvrtak sućut obitelji preminulog pacijenta iz čakovečke bolnice i pozvao javnost da se suzdrži od osude te pričeka da nadležne institucije utvrde sve činjenice tog nesretnog događaja.

Sindikat u priopćenju podsjeća da već godinama naglašava i upozorava na nedostatak velikog broja medicinskih sestara i tehničara, a najnovije istraživanje Ministarstva zdravstva ukazuje da Hrvatskoj nedostaje 4000 do 5000 sestara i tehničara.

Pravi broj zasigurno je veći jer je istraživanje provedeno prema pravilnicima o sistematizaciji ustanova, koji nisu u potpunosti usklađeni s Pravilnikom o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti, upozorava sindikat.

Sindikat također niz godina traži povećanje upisanih kvota u škole za medicinske sestre, traži da se struka proglasi deficitarnom, kao i da se uvede stipendiranje mladih koji će se odlučiti za taj pozitv i određeni vid stambenog zbrinjavanja, kaže se u priopćenju.

VIDEO: Pacijent iz čakovečke bolnice o tragediji koja se dogodila: 'Nije krivo osoblje nego ravnatelj'

Za te zahtjeve do sada nije bilo sluha u nadležnim institucijama, počevši od Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a o gorućim problemima se govori tek kada se dogodi kakva tragedija. 

U trenutnoj situaciji, kada smo suočeni s epidemijom koronavirusa, medicinske sestre i tehničari, kao i ostali radnici u zdravstvu, nalaze se pod dodatnim pritiskom i velikim opterećenjem, koliko psihičkim, toliko i fizičkim, pa treba hitno krenuti rješavati probleme koji utječu na funkcioniranje i organizaciju cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Komentara 3

TA
Talleyard
16:20 01.10.2020.

nipošto nije manjak sestara a naročito doktora, a dobro znamo svi koji smo imali više kontakata i pratili zdravstvo da polovica liječnika a tako i sestara ništa ne radi. Brojne sestre koje su otišle u inouzemstvo znaju i potvrđuju kako se tamo radi, nema ladovine , krivina kao kod nas. Čast iznimkama !

DU
Deleted user
16:46 01.10.2020.

Ima medicinskih sestara poprilično samo nisu dobro rasporđene,puno njih radi administrativni posao , a ne ono za što su školovane , da ne pričam o dupliciranju sestara na potpuno nebitnim mjestima , a tamo gdje ih treba tamo ih fali.Normalnoo je da ih je potrebito još školovati , ali ne za van Hrvatske.

Avatar anlaser
anlaser
08:47 03.10.2020.

Stari lupeta gluposti . Pokušava odgovornost prebaciti na treću osobu a zna se kako se posao odgovorno obavlja .Ako ne znaš ili se ne osjećaš sposobnim nemoj ga ni raditi ili prihvati odgovornost koja uz taj posao ide .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije