Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darko Mladić

Sin ratnog zločinca novinaru Večernjeg: 'Vi ste pješadija NATO-a, radili ste što su tražili'

Darko i Ratko Mladić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
22.11.2017.
u 22:06

Ova presuda pokazuje umiješanost vrha srbijanske politike u strašne zločine. Mala je to satisfakcija majkama žrtava i onima koji su ostali nakon ubojstva

Vi ste NATO-ova pješadija – poručio mi je gledajući me izravno u lice Darko Mladić samo sat vremena nakon što je njegov otac nepravomoćno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Bosni i Hercegovini. Takvu optužbu sin ratnog zločinca izrekao je odgovarajući na moje pitanje o tome osjeća li njegov otac, ili možda on kao predstavnik obitelji, bilo kakvo kajanje, žaljenje zbog uništenih ljudskih života koje je sud stavio Ratku Mladiću osobno na teret.

– General Mladić odbija ovu presudu kao nepravednu i neistinitu. U završnim riječima on je tražio, ali mu je zahtjev odbijen, minutu šutnje za sve žrtve, ne samo za neke. Kad vi osobno preuzmete odgovornost i izrazite žaljenje za sastavljanje liste Srba koji trebaju biti ubijeni nakon proglašenja neovisnosti BiH, onda će i general Mladić preuzeti odgovornost za nešto što nije učinio – rekao je Darko Mladić i nastavio u istom tonu:

– Ja vas razumijem, dolazimo sa suprotnih strana u ratu i vi morate opravdati svoj udio u razbijanju Jugoslavije. Vi ste bili NATO-ova pješadija, radili ste što su oni od vas tražili, i vama je potrebna ovakva presuda, baš kao i NATO-u – poručio je sin ratnog zločinca novinaru Večernjeg lista.

Bila je to press-konferencija kao iz neke druge, paralelne stvarnosti. U tom paralelnom svijetu nije postojao zločinački plan stvaranja “velike Srbije”, nego postoji “još jedan udruženi zločinački poduhvat koji nazivamo Veliki NATO”, kako je rekao Darko Mladić.

Darko i Ratko Mladić
1/10

Kad smo ih podsjetili da je Mladićevo zdravlje najviše narušeno zbog njegova dugogodišnjeg bijega i skrivanja od ruke pravde, kada je doživio moždani udar, a nije imao njegu (koju u pritvoru u Haagu ima), odvjetnik Dragan Ivetić lakonski je zaključio da ga nije briga što se događalo u godinama bijega, već samo što se događa sada u pritvorskoj jedinici, gdje njegov klijent, inzistira Ivetić, nema primjerenu zdravstvenu skrb.

No, za nekoga za koga odvjetnici tvrde da je na rubu smrti Ratko Mladić je jučer u hrvanju sa stražarima u sudnici pokazao da ima energije. Samo nema kajanja.

Zločini

1. Trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata

Sveobuhvatni udruženi zločinački pothvat (od 1991. do studenog 1995.) imao je za cilj trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo činjenjem zločina.

2. Teror nad civilima snajperima i granatiranjem

Sudsko je vijeće utvrdilo da je Mladić od svibnja 1992. do studenog 1995. znatno doprinio udruženom zločinačkom pothvatu širenja terora među civilima Sarajeva snajperskim djelovanjem i granatiranjem.

3. Ubojstva muškaraca, premještanje žena

Vijeće je utvrdilo da je Mladić namjeravao postići cilj udruženog zločinačkog pothvata za Srebrenicu uništenjem bosanskih Muslimana ubojstvima muškaraca i dječaka te prisilnog premještanja žena i male djece.

 

Komentara 135

BF
bf2
22:23 22.11.2017.

započnu 4 rata,izgube ih,i onda se ljute na narode protiv kojih su ratovali što su se branili. Vječne žrtve sa mitomanskim sklonostima...

Avatar Horvat
Horvat
22:11 22.11.2017.

Jabuka ne pada daleko od stabla

PU
Pukovnik
22:24 22.11.2017.

Epilog propalog velikosrpskog projekta. U nekim slučajevima i doživotni zatvor je premalo. Srpske žrtve su isto za žaliti, ali tko sije vjetar žanje oluju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije