Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA HDZ-a i MOSTA

Nakon gotovo 38 sati rasprave izglasan Zakon o financiranju političkih aktivnosti

Zastupnici Mosta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.03.2019.
u 00:26

Tek iza ponoći završena maratonska borba s amandmanima

U Hrvatskom saboru malo iza ponoći završila je maratonska rasprava i glasovanje o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Zastupnici Mosta čak su gotovo 38 uzastopnih sati branili veliku seriju svojih amandmana na taj zakon. Raspravljalo se cijelu noć na petak, a i do duboko u noć petak navečer, a malo iza ponoći rasprava o 911 amandmana je konačno zaključena i pristupilo se glasovanju, a Zakon je prošao sa 81 glasom za.

Oko 23.30 sati pred novinare su izašli premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i predsjednik Sabora Gordan Jandroković kako bi komentirali vijest o podizanju rejtinga Hrvatske. Tom prigodom Jandroković je komentirao i maratonsku sjednicu i neobične taktiku MOST-a i HDZ-a.

- Pitate me je li normalno da radimo 38 sati u nizu? Zastupnici Mosta su ti koji su pošli metodom odugovlačenja. Oni su podnijeli gomilu amandmana. Uzvratili smo legitimnim potezom da odradimo amandmane u komadu - izjavio je Jandroković.

Malo prije ponoći ipak je konačno završilo "loptanje" s amandmanima i Jandroković je najavio da će glasovanje o zakonu biti u ponoć: 

- Glasovanje će biti u 12 sati, kao što sam i najavio - našalio se Jandroković, aludirajući na raniji rok - u podne. 

Mostov Nikola Grmoja još je jednom potom negodovao protiv HDZ-ovog zakona i poručio vladajućima: Namučili smo vas.

U ponoć je počelo glasovanje, ali i ono je potrajalo više nego inače jer se prvo glasovalo o više amandmana. Odbijeni su svi Mostovi amandmani.

Nešto ranije večeras na Markovu trgu u petak oko 20 sati skupila se grupa od 20-tak članova i simpatizera Mosta NL kako bi zastupnicima Mosta dali potporu koji više od 38 sati raspravljaju u sabornici.

Okupljene su nakratko došli pozdraviti predsjednik Mosta Božo Petrov i zastupnici Marko Sladoljev i Sonja Čikotić, a njihov dolazak popraćen je pljeskom i uzvicima odobravanja njihovih impatizera.

 Nakon što su im obećali da će 'u svojoj borbi izdržati do kraja', zastupnici Mosta su se vratili u sabornicu i nastavili braniti preostalih 100-tinjak amandmana. 

Video - Hasanbegović zatražio višednevnu stanku: Moramo se konzultirati s Jelenom Veljačom

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
01:10 23.03.2019.

Komentar HDZa , Jandrokovic rekao istinu, glasalo se tocno u 12! Mostovi zastupnici još od jučer popodne neprekidno raspravljaju sami sa sobom o 888 amandmana koje su isključivo u cilju opstrukcije & destrukcije podnijeli na Zakon o financiranju političkih aktivnosti.. Drugo, uostalom, i ne znaju. Ponadali su se da će pred njima, ovako dozlaboga napornima, ustuknuti saborska većina, no Jandroković ih je vidno „razočarao“: Ako treba, glasovat ćemo i u ponoć! I mi ćemo se politički boriti kao što se borite vi!

Avatar Prodanović
Prodanović
23:09 22.03.2019.

Psihijatar Božo liječi sebe, a lijekove mu pripisuju Bulj i Grmoja!

Avatar Narod
Narod
01:22 23.03.2019.

Zelje, Kupus, Panjevi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije