Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Šimonović: Tužba je podnesena zbog utvrđivanja istine o stradanjima u Hrvatskoj

26.11.2008.
u 15:53

Ministar pravosuđa RH Ivan Šimonović u srijedu je odbacio kao netočne tvrdnje dijela srpskih medija o velikim iznosima koje će Hrvatska zaraditi ako uspije s tužbom pred Međunarodnim sudom pravde i tako gospodarski upropastiti Srbiju te je istaknuo da je tužba podnesena prije svega kako bi se utvrdila istina o stradanjima u Hrvatskoj, kaznili odgovorni za zločine, doznala sudbina nestalih i vratila opljačkana kulturna dobra.

- Komentari koje prenose mediji o desecima milijardi eura koje će Hrvatska zaraditi uspije li s tužbom pred Međunarodnim sudom pravde i tako gospodarski upropastiti Srbiju ne odgovaraju činjenicama i ne pogađaju bit hrvatske tužbe - navodi se u pisanoj reakciji ministra Šimonovića dostavljenoj Hini.

- Ako hrvatska tužba uspije, naknada se može odnositi samo na štetu vezanu uz genocid, a ne ukupnu ratnu štetu. Ako bi Hrvatska dobila naknadu, premda iznos naknade još nije specificiran, njezin bi iznos bio daleko manji i u cijelosti bi bila podijeljena žrtvama genocida, odnosno njihovim obiteljima - navodi Šimonović.

- Ističem da Hrvatska postupak protiv SRJ, a danas Srbije, nikada nije vodila ponajprije zbog novčane odštete, nego zbog drugih razloga. Ključni hrvatski zahtjevi sadržani u tužbi su da se utvrdi istina o stradanjima u Hrvatskoj, kazne odgovorni za zločine, dozna sudbina nestalih i vrate opljačkana kulturna dobra. Pitanje novčane naknade ima tek podrednu važnost - ističe Šimonović.

Međunarodni sud pravde (ICJ) prošlog se utorka proglasio nadležnim za tužbu protiv Srbije za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida koju je Hrvatska podnijela prije devet godina zbog zločina počinjenih tijekom rata u Hrvatskoj.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije