Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Šimonović: Odluka Međunarodnog suda pravde veliki je uspjeh Hrvatske

18.11.2008.
u 18:24

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović, glavni zastupnik Hrvatske, ocijenio je u utorak u Den Haagu odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) da se proglasi nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid velikim hrvatskim uspjehom iza kojeg slijedi veliki posao.

- Ova je presuda veliki hrvatski pravni uspjeh... ali ovo je tek prva runda - rekao je Šimonović novinarima u Palači mira nakon donošenja odluke.

- U ovoj fazi postupka dobili smo sve što smo mogli, ali sada ostaje odlučivanje o sadržaju - rekao je glavni hrvatski zastupnik koji na ovom predmetu radi više od osam godina.

- U raspravu o sadržaju ulazimo u dobroj formi jer je sud odbacio sve prigovore Srbije - rekao je Šimonović, objašnjavajući da je Srbija očito imala dva plana - prvi da sud prihvati sve njezine prigovore i time odbaci hrvatsku tužbu, a drugi da prihvaćanjem dijela prigovora koji se tiču dopuštenosti tužbe oslabi hrvatsku tužbu.

Srbijanska ministrica pravosuđa: Očekujem pozitivan rasplet, moguća protutužba

Međunarodni sud pravde proglasio se nadležnim za tužbu protiv Srbije

Srbijanski zastupnik Varadi: Slijedi priprema odgovora i eventualno protutužbe

Šimonović je objasnio da odluka suda o odbacivanju dijela srbijanskih prigovora s obrazloženjem da nisu mogli biti predmetom preliminarnih prigovora, znači da će pitanja poput onog najvažnijeg - može li Srbija odgovarati za djela počinjena prije 27. travnja 1992., kad SRJ još nije postojala kao država, a kada su se u Hrvatskoj dogodili najveći zločini - Hrvatska morati dokazivati uz dokazivanje drugih elemenata tužbe.

- U dokazivanju sadržaja tužbe morat ćemo dokazivati i zašto mislimo da je Beograd odgovoran za događaje prije 27. travnja - kazao je Šimonović poručivši da je uvjeren da bi Hrvatska dokazala kauzalnu vezu događaja prije i poslije 27. travnja jer postoje snažni argumenti poput personalnog kontinuiteta, odnosno istih osoba koje su bile odgovorne za događaje prije i poslije tog datuma.

Upitan o mogućnosti izvansudske nagodbe sa Srbijom, Šimonović je kazao kako bi takva odluka bila na Vladi, a ne na pravnim zastupnicima, ističući da bi za Hrvatsku bilo vrlo značajno da ustraje na ispunjenju zahtjeva iz tužbe poput utvrđivanja sudbine nestalih, kažnjavanja počinitelja djela i povratka kulturnih dobara.

- Ova presuda potaknut će Republiku Srbiju da se tu ostvare pozitivni pomaci - zaključio je Šimonović.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije