Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko otkriće

Simboli stari 6000 godina otkriveni u meksičkoj Bijeloj pustinji

Dešpalj u Sv. Donatu
Večernji list
10.07.2013.
u 22:43

Arheolozi vjeruju da će im otkriće ovih prikaza životinja i lovačkih te sakupljačkih navika drevnih stanovnika tog područja pružiti novi i bolji uvid u životni stil tih zajednica

Jedna od najvećih pretpovijesnih 'zbirki' umjetničkih djela urezanih u kamenje otkrivena je u Meksiku, u Bijeloj pustinji Coahuila. Arheolozi vjeruju da se radi o umjetničkim djelima nomadskih plemena koja su nastanjivala to područje prije nekih 6.000 godina, javlja Reuters. Radi se o otprilike 8.000 slikarija koje prikazuju koncentrične krugove i linije ucrtanih u 500-tinjak stijena i kamenja. Znanstvenici vjeruju da djela na razne načine prikazuju kampove tih lovaca i sakupljača, ali da predstavljaju i jezik simbola klanova koji su se u to vrijeme kretali tim prostorima.

Arheolozi vjeruju da će im otkriće ovih prikaza životinja i lovačkih te sakupljačkih navika drevnih stanovnika tog područja pružiti novi i bolji uvid u životni stil tih zajednica i otkriti način kojim su se služili da bi odijelili područje i utvrđivali granice plemenskih posjeda.

Prema slikarijama na stijenama, znanstvenci su zaključili da je njihovim autorima posebno važna životinja bio bjelorepi jelen, koji je bio i dio rituala povezanih s lovom.

>>Arheolozi na čelu sa Slovencem pronašli drevni grad Maja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije