Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA U PARIZU

Simbol Francuske u plamenu: Pet činjenica o crkvi Notre dame

Notre dame
Foto: Reuters
1/10
15.04.2019.
u 22:15

Kamen temeljac postavljen je za vladavine Luja VII. 1163. kada je Pariz započinjao svoj politički i ekonomski uzlet

Golema plamena buktinja uništila je središnji toranj i krovište katedrale Notre-Dame, pariške, francuske i svjetske kulturne znamenitosti. Slijedi pet činjenica o gotičkom remekdjelu starom više od 850 godina.

Kamen temeljac za crkvu Notre Dame (Naše Gospe) položen je 1163. za vladavine Luja VII., u vrijeme kada se srednjovjekovni Pariz širio u broju stanovnika i jačao kao političko i ekonomsko središte francuskog kraljevstva. 

Strava u Parizu

Gradnja će se nastaviti veći dio idućeg stoljeća, a do velike rekonstrukcije i gradnje dodataka dolazi u 17. i 18. stoljeću. Kameni radovi na pročelju i vitraji oživotvoruju slike i pouke iz Biblije.

Građevinom dominiraju dva obrubljena zvonika iz 13. stoljeća. Takozvani "bourdon", najveće zvono, naziva se "Emmanuel". 

Do vrha zvonika vodi 387 stuba koje posjetitelje vode kroz galeriju himera, mitskih stvorenja sastavljenih od više životinja. Najpoznatija od njih je vodoriga koja sjedi na vrhu katedrale i promatra Pariz glavom naslonjenom o dlanove. 

Foto: Reuters

Victor Hugo iskoristio je katedralu kao mjesto radnje svoga romana "Zvonar crkve Notre-Dame". Grbavac Quasimodo, glavni lik, izaziva strah Parižana  svojom nakaznosti. Utočište nalazi u katedrali gdje postaje zvonar. Po romanu je snimljeno nekoliko igranih i animiranih filmova.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar comparator
comparator
22:43 15.04.2019.

Volio bih vidjeti reakcije autohtonih Francuza jer svijet vrlo dobro zna vrijednosti ove građevine koja nije samo vjerski spomenik naročito ne nakon francuske revolucije . Zapravo crkva ili vjera koju narod odbaci s takvom lakoćom nije nikad ni bila dioio nacionalnog bića. Ipak ova veličanstvena građevina predstavlja filozofiju izraženu u arhitekturi i svaka i najmanja šteta bila bi gubitak za čovječanstvo i kulturu ne samo Francuske.

KO
kodifan
23:06 15.04.2019.

nisam vijernik ali mi je iznimno žao vidjeti dio povijesti kako nestaje u vatri i dimu

Avatar navijač
navijač
09:14 16.04.2019.

Francuzi trebaju donijeti zakon o domovinskoj sigurnosti poput SAD-a , nakon što su im srušili njihov simbol blizance 9. Rujna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije