Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parlamentarni izbori

'Silvio Berlusconi je prekršio izbornu šutnju i izrekao laž!'

Taijanski parlament
PIXSELL
24.02.2013.
u 14:48

Talijani će glasovati za stranku koja bi mogla načiniti vladu koja s jedne strane ne bi bacila u vodu žrtve koje su porezima uvedene u posljednjih godinu dana vlade Marija Montija, ali i koja bi im dala neku veću sigurnost za rad.

Na parlamentarnim izborima koji se u Italiji održavaju 24. i 25. veljače zabilježen je do sada manji odaziv birača. U nedjelju do 12 sati glasovalo je 13,07 posto upisanih birača, dok je na prošlom parlamentarnim izborima 2008. u istom razdoblju glasovalo 15,07 posto upisanih birača. Ovogodišnji parlamentarni izbori po prvi puta u povijesti talijanske republike održavaju se u zimskom mjesecu, a  kiša i snijeg koji su okovali Italiju utjecali su na slabiji odaziv.

Na birališta za izbor zastupnika pozvano je ukupno 47.011.309 birača, od koji su 22.569.269 muškarci, a 24.442.040 ženske, dok za izbor senatora pravo glasovanja ima 43.071.494 birača od kojih 20.547.324 muškaraca i 22.524.170 žena. Bira se 618 zastupnika i 309 senatora na 61.597 biračkih mjesta.

Silvio Berlusconi prekršio izbornu šutnju

Ispred biračkog mjesta u Milanu na koje je svoj glas za sebe došao dati Silvio Berlusconi bile su tri obnažene djevojke koje su klicale protiv bivšeg premijera:

- Dosta Berlusconija, dosta Berlusconija! Snage reda odmah su udaljile protestantice.

Berlusconi je i prekršio izbornu šutnju. Izjavio je kako su „tužitelji gori od mafije“, jer su protiv njega podizali razne optužnice bez opravdanja, samo s namjerom da ga politički svrgnu. Optužio je i listove Repubblicu i Corriere della Sera da su podmitili osobe kako bi ga se optužilo za njegove veze s djevojkama Noemi Letizijom i Ruby.

Glavni urednik lista Repubblica Ezio Mauro odmah je odgovorio da je to laž i da Berlusconi to što je izjavio ili treba dokazati ili se odmah ispričati. Taj Berlusconijev ispad pokazuje, zapravo, da nema mnogo šansi da pobjedi na ovim izborima. I, ne samo da nema šanse za pobjedu, već bi se moglo dogoditi da njegova stranka Narod sloboda bude tek trećom, iza Demokratske stranke Pierluigija Bersanija i pokreta Pet zvijezda bivšeg komičara Beppea Grilla.

Talijani će glasovati za stranku koja bi mogla načiniti vladu koja s jedne strane ne bi bacila u vodu žrtve koje su porezima uvedene u posljednjih godinu dana vlade Marija Montija, ali i koja bi im dala neku veću sigurnost za rad. Drugi položaj bi mogla osvojiti, s do 20 posto glasova, stranka Pet zvijezda koja ne namjerava ulaziti u neke koalicije za stvaranje vlade, već želi sadašnje političare poslati kućama, želi preokrenuti sadašnji način demokratske vladavine pretvoriti ga u izravnu
sudjelovanje naroda preko interneta. Glasovi prosvjeda će otići tom pokretu.

Mario Monti mogao bi dobiti 15 posto glasova

Mario Monti, koji je danas glasovao u Milanu, mogao bi dobiti do 15 posto glasova i možda ući u koaliciju s Demokratskom strankom. To je, zapravo, ono što priželjkuju i ostale europske države i Washington. Žele da Italija dobije vladu koja bi poštovala učinjeno na poravnavanju financijske situacije i potaknula razvitak. Nikada kao za ove talijanske izbore nije bilo takvo zanimanje u drugim državama, a posebno zbog straha da bi na vlast ponovno mogao doći Berlusconi.

No, čini se, da je ne samo Europljanima, nego i Talijanima dosta Berlusconija. No, zbog izjava i prijedloga koje je iznosio i iznosi u ovoj predizbornoj kampanji zauzeo je dosta prostora u javnim glasilima, pa se stekao dojam kako bi mogao ponovno pobijediti na izborima. Ipak se čini kako njegova lažna obećanja više ne mogu začarati većinu talijanskih birača. Dakako, bit će još onih koji će u njemu vidjeti čovjeka koji bi im mogao vratiti nešto uplaćenog poreza na nekretnine, ali većina znade kako je to još jedan od njegovih balona.

>>Mladim Talijanima je dosta: Glasat će za komičara Grilla

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije