Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODJECI

Sigurnosni učinci ubojstva Nacionalovih novinara na medijsko tržište u BiH

policeinvest-txt.jpg
Foto: Jurica Galoić / 24 sata
24.10.2008.
u 23:00

Novinari BiH, nemojte se bojati, nitko vam neće pod luksuzni lexus postaviti razornu paklenu napravu koja će vas s ovozemaljskog života odvesti u vječna lovišta, ne zato što takav automobil ne možete kupiti, već zbog toga jer se takav teroristički akt kriminalcima u BiH uopće ne isplati provesti.

Stravična eksplozija
“Od toga kriminalci u BiH imaju više štete nego koristi”, tvrdi u razgovoru za naš list Željko Kopanja, kolega i vlasnik banjolučkog dnevnika Nezavisne novine, koji je 22. listopada 1999. godine (znači dan prije nego što je devet godina poslije ubijen vlasnik Nacionala Ivo Pukanić i njegov šef marketinške službe Niko Franjić) odletio u zrak s privatnim golfom, tzv. “kecom”.

Stravična eksplozija toga je jutra Kopanju, na sreću, umjesto u vječna lovišta bacila u invalidska kolica, dok ime njegova egzekutora i naručitelja nisu uspjeli pronaći sve srpske policije, pa ni svemoćni agenti američkog FBI-ja, koji su sudjelovali u istrazi.

“Novinarima u BiH danas ne prijeti tadašnja tjelesna nesigurnost, ali im od kriminalno-tajkunskih i političkih veza prijeti ekonomska nesigurnost”, smatra Kopanja. U BiH mediji, prema njegovim projekcijama, nemaju toliki utjecaj na gospodarske i politička kretanja kao u Hrvatskoj jer je medijsko tržište rascjepkano po nacionalnim, ideološkim torovima.

“U takvim uvjetima”, drži vlasnik Nezavisnih novina, “kriminalnom miljeu, koji je usko vezan uz političke elite, fizička likvidacija novinara nije bitna. Bitna im je ekonomsko uništenje, stavljanje medija i novinara u ekonomsku ovisnost, položaj gdje im je ugrožene egzistencija”.

Kako je eksplozija bombe, u kojoj je prekjučer u središtu Zagreba ubijen predsjednik uprave tjednika Nacional Ivo Pukanić i njegov voditelj marketinške službe Niko Franjić, odjeknula u cijeloj regiji, pitali smo Željka Kopanju hoće li država atentatore ubrzo otkriti.

Ubijeno 19 novinara
Bez obzira ne golem medijski odjek ubojstva Pukanića i Franjića Kopanja ne vjeruju u pozitivan ishod istrage.

“Kad sam vidio na TV-u što se dogodilo, sinula mi je slika otprije devet godina kada sam ja stradao. Iako se u mojem slučaju znalo da trag vodi u Beograd, jedan od agenata FBI-ja kazao mi je da oni ne mogu doći do informacija tko je naručio moje ubojstvo.

Nažalost, mislim da će se to dogoditi i za ubijenoga Ivu Pukanića i Niku Franjića”, zaključuje Željko Kopanja, vlasnik banjolučkih Nezavisnih novina.Linija za pomoć novinarima u BiH posljednjih je mjeseci primila mnogo informacija o fizičkim i verbalnim napadima političkih dužnosnika i i lokalnih gospodarskih moćnika na novinare.Prema statistici koju je objavio Odbor za zaštitu novinara CPJ od 1992. do danas u BiH je poginulo ili ubijeno 19. novinara.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije