Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje

Sigurnosni i humanitarni problem: 'BiH može postati hot spot za migrante'

Migranti
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
10.05.2018.
u 08:18

Moglo bi doći do porasta vršenja kaznenih dijela na rutama kretanja migranata, navodi se u izvješću

Ako se ne osiguraju uvjeti za učinkovitu borbu protiv nezakonitih migracija i ne osigurava prihvat emigranta koji izraze namjeru i podnesu zahtjev za azil, a trend nezakonitih migracija se bude uvećavao, mjerodavna tijela mogu izgubiti kontrolu nad migracijskim tokovima. BiH može postati “hot spot” za nezakonite migrante, a time i nezakonite migracije mogu postati ozbiljan sigurnosni i humanitarni problem za BiH”. Ovo su navodi Ministarstva sigurnosti BiH vezano uz pitanje Borjane Krišto, zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH oko pojačane migrantske krize u BiH, piše Večernji list BiH.

Iako iz Ministarstva sigurnosti poručuju kako je situacija pod kontrolom i da mjerodavne službe uredno rade svoj posao, ipak upozoravaju da bi stanje u slučaju jačeg migracijskog vala moglo narušiti takvu sliku. Još početkom prošle godine Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo je Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH informaciju o procjenama i mogućnostima BiH glede izbjegličke krize u regiji i EU. Još tada je jasno naglašeno kako “ne treba zanemariti mogućnost i procjene da određeni broj osoba put prema zemljama EU-a nastavi rutom koja ide preko BiH koristeći sjeveroistok BiH. Postoji mogućnost po kojoj se može aktivirati i ruta preko Kosova i Crne Gore prema jugu Hrvatske, odnosno prema jugoistoku BiH.

U izvješću se spominju i mogući sigurnosni rizici za stanovništvo i imovinu BiH dolaskom velikog broja ilegalnih migranata iz zaraćenih bliskoistočnih država, pogotovo Sirije i Iraka... Moglo bi doći do porasta vršenja kaznenih dijela na rutama kretanja migranata, prvenstveno obijanja kuća i vikendica na pravcima kretanja radi smještaja, pronalaska hrane, pića i odjeće. Budući da migranti novac za nastavak putovanja preuzimaju na bankama, preko Western union sustava, prema informaciji sigurnosnih službi u BiH, nisu isključeni ni napadi na migrante u cilju kaznenih dijela, razbojstava i otimanja novca. Kao posljedica moguće navale ilegalnih migranata kroz sjeverni i južni dio BiH, predviđa se i rast broja autobusnih linija na nekim relacijama, ali i rast broja ilegalnih taksista koji bi ih prevozili, kao i pružanja drugih neovlaštenih usluga, što predstavlja sigurnosni rizik.

- S druge strane, posebno treba imati u vidu i mogućnost otpora lokalnog stanovništva prema migrantima i izbjeglicama te moguću eskalaciju sukoba s lokalnim stanovništvom, što bi moglo dovoditi i do prosvjeda građana u BiH - stoji u informaciji o procjenama i mogućnostima BiH po pitanju glede izbjegličke krize u regiji i EU. U istoj informaciji spominje se i mogućnost da zajedno s emigrantima i izbjeglicama prelazak granice obave pripadnici radikalnih skupina i drugi pojedinci koji se dovode u izravnu vezu s terorističkim organizacijama na globalnoj razini.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Migranti
1/12
Ključne riječi

Komentara 4

AL
alkar2013
11:27 10.05.2018.

! Govoriti da su ovi višemilijunski valovi migranata opakih nakana upućenih ka Europi slučajni, doista je suludo. Migrantski valovi kojima smo svjedočili, samo su dio realizacije paklenog plana osmišljenog za stolom raspamećenih bjelosvjetskih moćnika, kreatora Novog svjetskog poretka. Lakoća s kojom su "migranti" prelazili državne granice NIJE slučajna, njihova brojnost NIJE slučajna, njihov raspored stacioniranja po EU zemljama NIJE slučajan. Dakle nedvosmisleno možemo govoriti o planiranim i organiziranim migracijama u cilju rastakanja religiozne, nacionalne i kulturološke kompaktnosti Europskih država. U smislu dodatnog rastakanja nacionalnih poveznica danas svjedočimo nasilnom naturanju rodne ideologije kroz ratifikaciju Istanbulske konvencije. Takve buduće "multikulturalne" i genderizirane države izgubit će svoj specifični nacionalni i općenito kulturološki identitet, a gubitkom tih elementarnih kohezijskih silnica postat će laka meta manipulatora prije svega u smislu ekonomske eksploatacije. Nažalost, kao posljedica ovakvih "multi – kulti" eksperimenata, nisu isključeni ni sukobi širih razmjera, pri čemu ne treba podcijeniti ni političku scenu minhenskih pivnica. Bez imalo sumnje ti migranti opakih nakana, željni su udobnog života na tuđoj grbači, nemaju oni što tražiti po zemljama EU-a, jednako tako NEMAJU oni što tražiti niti u Hrvatskoj.

KR
Krotila
10:23 10.05.2018.

U Bosni,a i U Hercegovini s obzirom da ima dosta ilegalnog orUžja,a desi se veliki priliv muslimanskih migranata (invazija) koji bi ugrozili krhki mir i stabilnost,onda se može desiti,a to se zove,lov na zečeve.

FA
Fašira
20:26 12.05.2018.

Kad sad židoameri napadnu iran evo novog vala od 10 milijuna muslimana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije