Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED S RUBA ZNANOSTI

Siegfried Tischler: Nafta nije fosilno gorivo

misak311.jpg
import
19.07.2008.
u 12:10

Prije nekoliko tjedana u Večernjaku mi je za oko zapela vijest o pronalasku nafte u BiH. Odmah sam pretražio svoj kompjutor, tražeći intervju koji sam napravio prije tri ili četiri godine s Austrijancem dr. Siegfriedom Tischlerom, i pomalo zaboravio jer me više zanimaju NLO-i nego nafta. Tischler je 1977. stekao doktorat iz geologije na Sveučilištu Leopold-Francis u Innsbrucku, 2001. postao gostujući profesor na odsjeku za sociologiju Sveučilišta u Grazu, a od svibnja 2003. i gostujući profesor na Sveučilištui u Riau u Indoneziji, gdje je osnovao Centar za etiku i znanost.

Zagovara tezu da nafta nije fosilno gorivo – nego da se neprekidno stvara u dubini zemlje (za one koji žele znati više, u Hrvatskoj je njegov opširni  tekst “Pravo podrijetlo nafte” objavljen u časopisu Nexus br. 3, listopad-studeni 2004). No, u intervjuu koji smo radili 2004. izjavio je i to da je Amco otkrio naftu u Bosni još prije 15-ak godina

Nisam ga nikad objavio (osim u emisiji “Na rubu znanosti”, gdje nije privukao pažnju) jer – mada mi se kao svakom posjetitelju benzinskih crki dopala Tischlerova teza – priča o otkriću takvih količina nafte u BiH mi se činila jednostavno nevjerojatnom, s mirisom “teorije urote”.

Sve do prije koji tjedan kad sam naletio u Večernjaku na spomenutu vijest da “nedavno objavljeni rezultati istraživanja British Petroleuma i Amcoa govore da se na području Bosne i Hercegovine nalaze najveće zalihe nafte u Europi  oko 500 milijuna tona”. Bilo je u tekstu i komentara domaćih stručnjaka u vezi s pitanjem nafte u BiH, ali novinska potvrda Tischlerove priče o Amcou od prije nekoliko godina podsjetila me i na važniji ostatak intervjua – mogućnost da ne postoji nikakav rizik od nestanka nafte.

VL: Koje su rupe u teoriji o podrijetlu nafte?
- Postoji niz problema u teoriji fosilnih goriva. Glavni je problem taj što se teorija ne može testirati. Po teoriji fosilnih goriva nafta je u prošlosti nastala od živih organizama. To ne možete napraviti u laboratoriju i dokazati. Naftu, međutim, možete napraviti na različite načine – od običnih stijena, vode, uz određenu temperaturu. Vjerujem da je teorija fosilnih goriva, koja je stara 250 godina – prvi ju je predložio 1757. godine ruski geolog Lomonosov – dobila status religije.

Naftne su kompanije zbog toga sretne jer prema toj teoriji postoji samo ograničena količina nafte, što znači da što nafte bude manje – to će ona biti sve vrednija i njezina će cijena rasti. Količina, međutim, nije ograničena i nema razloga za ovakav porast cijena, nema razloga da se napada Irak, Iran ili Venezuela. Nije bilo razloga za silovanje Jugoslavije. Možda je jedan od razloga taj što je Amco 1992. godine u Bosni i Hercegovini pronašao znatne količine nafte, no to u medijima nije objavljeno. Usuđujem se reći da bi Jugoslaveni danas vjerojatno bili sretniji da rata nije bilo.

VL: Kada je i koliko nafte nađeno?
- Imam podatke da je Amco izbušio rupe u blizini Drenice u Bosni i Hercegovini, u blizini Tuzle. Nađeno je dvije i pol milijarde barela nafte, što je nekoliko postotaka od ukupne količine nafte koju je čovječanstvo ikada proizvelo. To je, dakle, velika količina. S tom bi naftom Jugoslavija dobila autonomiju za sljedećih stotinu godina. Ne znam je li naftna industrija imala veze s događajima u Jugoslaviji, ali mislim da je to vrlo vjerojatno, ako pogledate što se događa u Iraku i tko zna gdje još.

VL: Predložili ste alternativnu teoriju o nafti. Kakvu?
- Alternativna teorija postanka nafte dat će filozofsku pozadinu u pokušaju pronalaženja nafte na drugim mjestima. Sadašnja teorija fosilnih goriva ograničava potragu na “prave stijene”. No, ako to zamijenimo s “pravim uvjetima”, onda možemo bušiti svuda. Rusi su pokazali da ako na pravom mjestu – geološki gledano u smislu tektonskih struktura – bušite dovoljno duboko, naći ćete naftu.

VL: Možete li nam navesti neka mjesta u svijetu gdje je nafta nađena, a da je nije tamo trebalo biti?
- Pogledajte Sjeverno more. Sva je nafta u Sjevernom moru nađena na vrlo tankom dijelu stijena nastalih taloženjem na dnu mora. U Saudijskoj Arabiji postoje kilometri takvih stijena i možete vjerovati da tu ima mnogo nafte, no u Sjevernom je moru to stijenje vrlo tanko. Sve se crpljenje i proizvodnja nafte odvija oko kružne strukture nazvane “srebrna jama” koja je nastala od udarca asteroida prije 65 milijuna godina, zbog čega su nastale strukture u unutrašnjosti zemlje što crpe naftu prema gore. U Sjevernom moru ne bi trebalo biti toliko nafte.

U Vijetnamu, nakon Vijetnamskog rata, koji je također imao veze s naftom, opisao sam to u članku prošle godine, Rusi su izbušili rupu do dubine od pet tisuća metara i dobili naftu. To je bilo na mjestu na kojem po teoriji fosilnih goriva ne bi trebalo biti nafte i ne može biti nafte.

VL: Koje je, po vama, podrijetlo nafte, kako se proizvodi?
- Nafta se u ovom trenutku proizvodi duboko dolje pod nama. Ako stlačite bilo koju mineralnu fazu koja sadrži ugljik, dodate vodu i visoku temperaturu, otopit će se i otpustiti ugljikove faze poput CH4.

VL: Postoje li tehnologije koje bi mogle proizvesti naftu na osnovi tog koncepta?
- Nije vam potrebno ništa novo. Trebate samo biti u dobrim odnosima s Rusima i zamoliti ih da dođu u vašu zemlju, izbuše nekoliko rupa i crpe naftu. Za dobru će cijenu oni otići bilo kamo. Ne morate ići u američku naftnu kompaniju i moliti ih da vam prodaju naftu.

VL: Zaključak je da nafta ne bi trebala biti skupa jer se proizvodi svaki dan?
- Zaključak je da ne bismo smjeli dopustiti oligarsima, ja ih zovem oilgarsima (oil = nafta) da upravljaju našim životima.

VL: Je li teoriju o kojoj vi pričate moguće dokazati, odnosno dokazati da je ona o nafti kao fosilnom gorivu pogrešna?
- Čak i u američkoj Akademiji znanosti postoje članci o istraživanjima što su proveli američki znanstvenici u američkim znanstvenim institucijama, koji dokazuju da je to moguće tj. da djeluje. Problem je u tome što mediji to ne govore ljudima. A tko je vlasnik medija? Iste one korporacije koje su vlasnici naftnih kompanija ili tvornica oružja. Ne postoje samo neetični znanstvenici, nego i neetični novinari i neetični političari koje plaćaju da ne forsiraju određena pitanja. O tome je riječ.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije