Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija Zemlja

Čistili podmorje oko otoka Žuta i obalu kod Ližnjana

Čišćenje šibenskog podmorja
Foto: Privatni album
1/13
24.09.2022.
u 15:19

Ekološka akcija dio je velikog Večernjakova projekta Rezolucija Zemlja, čiji je cilj zeleniji Jadran

Ukupno 3 kubika otpada izvučeno je s podmorka u sklopu akcije čišćenja na otoku Žutu. Više od 40 ronioca i volontera s kopna i mora očistilo je, naime, u subotu 25. rujna uvalu Golubovac na otoku Žutu. Akciju čišćenja podmorja organizirala je udruga Argonauta kroz projekt Eko dotok na otok kojeg financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u suradnji s ronilačkim klubovima Murter- Kornati, Sv. Roko Bibinje, Rostrum Split, KPA Drava Varaždin te udrugom BIOM.

Akcija je dio velikog Večernjakova projekta Rezolucija Zemlja, u sklopu kojeg će se u idućih mjesec dana čistiti diljem obale i priobalja. Večernji list s partnerima organizira, naime, niz akcija, što na kopnu, što pod morem, a sve s ciljem – zelenijeg Jadrana. 

U uvali Golubovac, u kojoj djeluju 2 restorana i marina, već duže vrijeme nisu provođene akcije čišćenja podmorja, pa je tako ova akcija dočekana s oduševljenjem. U današnoj akciji, iz mora je izvađeno najviše sitnog otpada poput ugostiteljskog inventara, a naišlo se i na poneki komad većeg otpada poput guma, propela, djelova plastike i sl. U tijeku akcije, ronioci su također proveli monitoring vezano uz prisustvo invazivne alge Caulerpa cylindracea, te ista nije pronađena na ovom području.

U pomoć roniocima su priskočili i volonteri s kopna i mora iz udruga Biom i Argonauta, a akciju su podržali i djelatnici restorana Fešta i Sandra te ACI Marine Žut. Osim akcije čišćenja podmorja, ojačana je suradnja ronilačkih klubova, udruga i lokalnih dionika, te stvorena platforma za buduće suradnje. Također, ova akcija čišćenja podmorja jedna je od trideset akcija čišćenja koje se organiziraju pod projektom Rezolucija zemlja Večernjeg lista, a koji ima za cilj podizanje svijesti o zaštiti i očuvanju okoliša.

Nastavno na akciju, provest će se radionica za djecu Poligon morskih superjunaka 30. rujna u 10.30 h na Trgu Rudina u Murteru. 

A uspješno je provedena i eko-akcija u Ližnjanu, također u sklopu projekta Rezolucija Zemlja, pod sloganom „Aktivni u zajednici - okoliš nema granica!“, a u suradnji s eko aktivistima Vodnjanštine – ecottivisti del Dignanese te pod pokroviteljstvom Općine Ližnjan i Ližnjan Brnestra d.o.o. poduzeće za obavljanje komunalnih djelatnosti.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

Komentara 3

DU
Deleted user
07:24 01.10.2022.

Sve su to ubacili turisti, ne.

DA
DamirZurub
11:30 26.09.2022.

Nije lijepo da naš ekološki projekt Think Green zovete svojim velikim Večernjakovim projektom Rezolucija Zemlja jer to nije istina. Think Green je projekt Ronilačkog kluba Roniti se mora sa našim Partnerima CIOS grupa, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,, National Geographic Hrvatska, Adriatic Underwater Academy te našim medijskim partnerima Jutarnji list (CROPIX), Scubalife, Morski.hr i National Geographic Hrvatska. U ovoj sada već 28.ekološkoj akciji Think Green sudjelovalo je 200 volontera (150 ronioca iz 19 klubova) iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije te je prikupljeno i izvađeno iz mora ukupno 11.760 kg otpada koji je naš partner CIOS propisno odvezao na sortiranje i zbrinjavanje izvađenog otpada. Službeno ste sa naše strane dobili objavu za medije sa fotografijama velike količine izvađenog i prikupljenog otpada te bi bilo lijepo i pošteno da ste to tako i objavili. S poštovanjem, Damir Zurub

GI
gira
15:44 24.09.2022.

njih 150 sakupilo ovoliku hrpic? ili mi nemamo problema sa otpadom u moru ili je nestalo filma u vl aparatu? nebi vi u realnom sektoru zaradili ni za paštetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije