Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više od milijun noćenja

‘Šibenska pisma mila’ sve je turističkija

Šibenik
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
07.09.2018.
u 12:00

Šibenik goste dočekuje i malim, baštinskim hotelima, a ambicija im je turizam visoke kvalitete

Šibenik, do prije nekoliko godina prikriveni dragulj hrvatskog turizma, svake godine sjaji sve jačim sjajem. Ima li bolje pozivnice turistima, a još ih je uvijek najviše iz zapadnih zemalja, od činjenice da je baš Šibenik središte županije u kojoj se nalaze biseri hrvatskog Jadrana - Kornati, ali i najposjećeniji nacionalni park Krka. No dolaskom u grad koji je nekad bio samo industrijsko središte stranci ga ne doživljavaju kao tranzitnu točku za nacionalne parkove, nego mjesto za dugotrajan i ugodan odmor iz kojeg pogled puca na možda i najljepši kanal, onaj svetog Ante s mističnom utvrdom sv.Nikole. A tek tvrđave koje su postale ljetne pozornice...

Odlični Pelegrini

Po izboru stručnjaka i iskustvima gostiju Šibenik u mnogočemu prednjači ponudom u samom gradu, prije svega smještajem i luksuznim hotelima poput Solarisa u Mandalini. Tu je i jedan od najboljih restorana Pelegrini.... A što tek reći za katedralu sv. Jakova? Djelo proslavljenog Jurja Dalmatinca u cijelosti od kamena koje se gradilo više od stotinu godina raritet je u europskim razmjerima. Pred njome Europljani, Amerikanci, Azijati, Australci... ostaju bez daha od udivljenja. Šibenik donedavno nije imao prave gradske plaže, no sada je plaža Banj, gotovo u centru, nerijetko puna i danju i noću. Noć? Svaki turist zna da je Šibenik toliko lijep da ga se nisu mogli nasititi gledati danju i da je navodno upravo zbog toga prvi dobio električnu rasvjetu u Hrvatskoj.

Grad hrvatskog kralja Krešimira privlačan je naravno i domaćim gostima koji znaju da je to grad tri naša slavuja: Arsena Dedića, Vice Vukova i Mate Miše Kovača. “Šibenska pisma mila” i danas se može čuti šibenskim kaletama i još uvijek uspije nadglasati zvuk kovčega s kotačićima velikog broja turista. Šibenčani su sigurni da će tako biti i dalje i da će grad s pedesetak tisuća stanovnika moći podnijeti onoliko turista koliko je dovoljno da se sve ne pretvori u masovni turizam i da Šibenik ostane grad ugodnog življenja.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

- Na području TZ-a grada Šibenika u prvih je osam mjeseci ove godine ostvareno 1,050.000 noćenja što je isti rezultat kao i lani, dok je dolazaka turista bilo 226.000 u odnosu na lanjskih 220.000, odnosno tri posto više. Uže područje grada Šibenika bez okolnih naselja bilježi čak 20% povećanja u noćenjima i dolascima - ističe prvi čovjek šibenskog turizma Dino Karađole koji očekuje i odličnu posezonu jer se u Šibeniku tijekom rujna održava još nekoliko velikih manifestacija te koncerata na tvrđavama.

Obnova tvrđava

Najzaslužniji za dobru popunjenost u tom terminu je hotelski resort Solaris koji je odnedavno napravio rebranding na nivou grupacije te nastupa pod imenom Amadria Park. Lani je u njemu izgrađen velebni konvencijski centar s kapacitetom od 1500 mjesta i kao takav je najveći u državi. U predsezoni je organizirano nekoliko velikih kongresa svjetskih tvrtki i organizacija te se Amadria Park polako pozicionira na tome zahtjevnom tržišnom segmentu.

- Velika dobit za nas je što kongresni gosti koriste kulturno-povijesne resurse grada, ne zadovoljavaju se samo uslugama resorta, nego žele upoznati cijelu destinaciju i njezine prirodne i kulturne vrijednosti - politika je turističkih djelatnika grada Šibenika.

U gradu je sve više i manjih baštinskih hotela, obnavljaju se tvrđave, razvija se gastronomska ponuda uz vodstvo najboljeg restorana u državi te se i trgovačka i uslužna ponuda polako prilagođava kvalitetnijem gostu.

- Velike inovativne investicije u narednim godinama poput eskalatora kroz bedeme i žičare koja će povezivati naše tvrđave još će pojačati našu atraktivnost. S dva UNESCO-ova zaštićena spomenika, sačuvanom jezgrom i tvrđavama, dva Nacionalna parka i kvalitetnim kulturnim manifestacijama Šibenik je jedinstven i želimo da postane visokokvalitetna destinacija - poručuje Karađole.

BOGATA POVIJEST

Šibenska katedrala sv. Jakova, izgrađena u cijelosti od kamena, posebna je po tome što su kamene ploče slagane bez korištenja vezivnog materijala. Jedinstvena je među renesansnim crkvama i po pročelju u obliku trolista, te 71 portretu na apsidama.     

Za Šibenik mnogi znaju i zbog Međunarodnog dječjeg festivala, prvi put održanog 1958. U tom se gradu općenito mogu pohvaliti dugom tradicijom u glazbenom i scenskom izrazu. Kazališnu zgradu, recimo, Šibenik je dobio još davne 1870.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije