Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oduševljeni Talijani

Šibenska pisma mila odzvanjala Milanom

Šibenik u Milanu
Foto: Frane Šarić
1/10
22.06.2019.
u 11:45

Dva dana šibenski kulturno-umjetnički program i u povodu hrvatskog dana državnosti predstavljan je naime u Milanu i bio je posvećen, kako su naveli Šibenčani i u milanskom trijenalu, jednom od rijetkih gradova u svijetu s dva spomenika na popisu UNESCO-ve kulturne baštine.

Šibenska pisma mila i lipa, ma koliko u po glasa, odzvanjala je, a filmski kadrovi prije svega moćnih tvrđava i Katedrale ovog najstarijeg hrvatskog samorodnog grada oduševili su Talijane, Milaneze u prepunoj dvorani...

Dva dana šibenski kulturno-umjetnički program i u povodu hrvatskog dana državnosti predstavljan je naime u Milanu i bio je posvećen, kako su naveli Šibenčani i u milanskom trijenalu, jednom od rijetkih gradova u svijetu s dva spomenika na popisu UNESCO-ve kulturne baštine. I baš je Šibenik bio dio XXII. Međunarodne izložbe država sudionika iz cijeloga svijeta i predstavio se programom pod nazivom „Grad je pozornica“.

VIDEO Šibenski gradonačelnik predstavio Šibenik u Milanu

U slast vrhunske šibenske noći u Milanu etno-gastronomsku ponudu prezentirao je chef Rudolf Štefan i restoran „Pelegrini“, a glazbeni dio večeri upotpunila je klapa „Šibenski pivači“. Šibenski gradonačelnik mnogima je, Talijanima, ali i Hrvatima na radu u Italiji, a koji su došli na proslavu tijekom cijele večeri objašnjavao kako je Šibenik vaš europskim sredstvima napravio značajan iskorak u Hrvatskoj i kako je sad došlo vrijeme i za jaču prezentaciju prije svega na turističkom tržištu.

Foto: Frane Šarić

„U Šibeniku se godišnje održi tristotinjak kulturnih i zabavnih manifestacija. Kao najstariji festival izdvaja se Međunarodni dječji festival koji se u Šibeniku održava od 1958. godine. Pod zvjezdanim nebom, na najljepšoj pozornici na otvorenom – tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku svake se godine održi 50-ak glazbeno-scenskih događanja od rock i klasičnih koncerata do baleta i opera.

- Kazališna tradicija u našem gradu započela je prije 149. godina, kada je 1870. otvorena kazališna zgrada, jedna od najstarijih na hrvatskim prostorima. Ovogodišnja umjetnička i kulturna proslava Dana državnosti RH u Milanu kroz Šibenik stoga s pravom nosi ime „Grad je pozornica“, budući da vas zahvaljujući specifičnom ambijentu kamo god krenuli u srcu povijesnog Šibenika čeka kameni trg, ulica i skalinada koje se bez velikih intervencija pretvaraju u pozornice, a samim time prolaznici postaji aktivni sudionici scenske umjetnosti.“, kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić na predstavljanju Šibenika u Milanu.

Izložba „Boje Šibenika“ u organizaciji Muzeja grada Šibenika u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Milanu i Gradom Milanom je otvorena u prostorijama Palazzo Seicentro gdje će posjetiteljima biti dostupna do 04. srpnja, a program u Milanu realiziran je u suradnji s Javnom ustanovom Tvrđava kulture, Turističkom zajednicom grada Šibenika, Muzejom grada Šibenika te Društvom za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac koje je program predstavljanja kandidiralo na natječaj Ministarstva vanjskih i europskih poslova te je za realizaciju projekta ostvaren iznos u visini od 80.000 kn - istakli su iz šibenske gradske uprave.

Komentara 1

SA
samoborka
21:16 22.06.2019.

Bravo! Jos samo da se rijesimo smrdljivih cajki (ukljucujuci hrvatske cajke) i nasa glazba ce opet doci na svoje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije