Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužili državu

Šibenik: Odgođena presuda o odšteti Frani Lučiću

lucic
Hrvoje Jelavić/Pixsell
16.09.2010.
u 17:36

Sudac Mirko Veleglavac presudu je odgodio iz proceduralnih razloga, a u njoj će se očitovati o odšteti od milijun kuna zbog teškog invaliditeta Frane Lučića koji je nastao kao posljedica stradavanja na Kornatu.

ŠIBENIK - Općinski sud odgodio je donošenje presude u slučaju tužbe za odštetu koju je obitelj Frane Lučića, jedinog preživjelog vatrogasca iz kornatske tragedije, zatražila od Republike Hrvatske i Grada Šibenika. Sudac Mirko Veleglavac presudu je odgodio iz proceduralnih razloga, a u njoj će se očitovati o odšteti od milijun kuna zbog teškog invaliditeta Frane Lučića koji je nastao kao posljedica stradavanja na Kornatima.

Tužbu su podigli Vilim, Ljubica i Mirko Lučić te Franina baka Marija Frkić. Na ročište je stigao samo otac Vilim Lučić, dok je Frane na liječenju u Zagrebu.

Podsjetimo, kako je svojedobno odlučio Vrhovni sud, postupak tužbe obitelji protiv RH i Grada Šibenika kojim se traži milijun kuna proslijeđen je na šibenski sud, dok će ista tužba Frane Lučića kojom se traži odšteta od 25 milijuna kuna biti rješavana na sudu u Zagrebu.

Inače, na nedavne procjene odvjetnika kako bi tužbe mogle biti odbačene jer su tuženi Šibenik i RH, a ne Općina Tisno, budući da je Frane Lučić bio član tamnošnjeg DVD-a, njegov otac Vilim je kazao kako svjesno nisu željeli tužiti tišnjasku općinu.

Naime, stav obitelji Lučić je bio kako tišnjanska općina i mjesni DVD nisu odgovorni za ono što se degodilo na Kornatu. Prema Lučićima, veća odgovornost leži na vatrogasnom zapovjedništvu u Šibeniku te županijskim i državnim vlastima, vojsci i drugima u lancu koji su zakazali u vrijeme kobnih događanja.

Osim toga, ni Frane Lučić nije htio da se tužbe usmjere prema njegovu mjestu, kao ni prema vatrogasnom društvu kojemu su njegovi preci bili osnivači. Ipak, kako doznajemo, postoji mogućnost da će spomenuta tužba ipak biti proširena te će prema savjetima odvjetnika biti tužen i tišnjanski DVD s obzirom na to da je Frani Lučiću potrebna dugotrajna liječnička skrb, kontinuirano liječenje i rehabilitiacija u specijaliziranim ustanovama, za koje dio troškova obitelj Lučič mora podmirivati sama.

Komentara 3

DU
Deleted user
18:14 16.09.2010.

Da se unaprijed razumijemo: Frane MORA dobiti odstetu. O visini sume ne zelim raspravljati jer premalo znam o tome ali ta suma mora svakako biti dovoljno visoka da se podmire svi troskovi lijecenja sada i ubuduce te da Frane moze zivjeti bez novcanih problema. Ali ne kuzim zasto odstetu treba dobiti i njegova obitelj? U ime cega im se treba isplatiti milijun kuna? Ajde jos otac i majka, ali zasto baka? Pa ako oni dobe proces, jos ce se naci i brdo striceva koji ce tuziti drzavu. Zaista ne razumijem....

AU
aurora08
18:31 16.09.2010.

je crveni kmerovi vele: moramo najprije prebrojit peneze, ak nam kaj ostane unda bus dobiv ak ne dobiv bus nogom vrit

Avatar jovanhovan
jovanhovan
10:43 17.09.2010.

Na ovom primjeru se vidi sva zbiljska nemoć civilizacije kojoj na žalost pripadamo. Ovaj čovjek treba bit zbrinut za cijeli život, bez pravnih zavrzlama našeg pravosuđa i sudstva koje je na ovom primjeru zorno pokazalo tko je i što je. Ne daj bože da itko dođe u situaciju biti predmet našeg sudstva i pametnih advokata. Sram nas bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije