Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Šibenik će biti domaćin prve Međunarodne znanstveno – stručne konferencije Proceed with Care – Living with Tourism

Šibenik panorama
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/2
27.03.2019.
u 09:13

Suživot s turizmom i održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a glavne su teme konferencije Proceed with Care

U Šibeniku će se od 2. do 5. svibnja po prvi puta održati Međunarodna stručno-znanstvena konferencija pod nazivom Proceed with Care – Living with tourism u organizaciji Nacionalne udruge za interdisciplinarno djelovanje na području baštine i turizma. U Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik priznati svjetski stručnjaci bavit će se važnim pitanjem rastućeg konflikta između prekomjernog turizma te zaštite kulturnog okruženja, povijesnih gradova, spomenika i lokaliteta, osobito onih koji su uvršteni na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Konferencija će okupiti relevantne domaće i inozemne stručnjake iz znanstvenih područja, a održat će se pod pokroviteljstvom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Ministarstva turizma te uz partnerstvo Hrvatske turističke zajednice i Grada Šibenika. Glavni cilj konferencije Proceed with Care je okupiti istraživače i stručnjake iz cijelog svijeta kako bi zajedničkom svijesti, znanjem i iskustvom pronašli rješenja za održiv turistički rast svjetskih prijestolnica turizma, a pritom informirati i predstavnike svih institucija koje donose izvršne odluke o očuvanju prostornih i kulturnih resursa.

Glavna misao vodilja konferencije Proceed with Care je „Suživot s turizmom“, a ovim povodom u Šibenik nam dolaze vrhunski svjetski stručnjaci iz područja očuvanja kulturne baštine. Tako će svoje znanje i iskustvo podijeliti keynote govornici: Yonca Erkan, Michael Turner, Ludwig Thorsten, Antonio Miguel Nogués-Pedregal, Yoel Mansfeld, Carles Sala, Relja Ferusic, Benno Albrecht, Juan Manuel Corso Sarmiento, Mar Santamaria, Dimitri Ioannides, Xavi Llobet, Dejan Verčič, Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, Gorana Barišić Bačelić, Jana Vukić, Radoslav Bužančić te ostali  regionalni stručnjaci. Obuhvaćene će biti dvije glavne tematske cjeline; prva će se baviti strategijama i tehnikama projektiranja i planiranja turističkih lokacija i infrastruktura za održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. Druga kategorija odnosi se na komunikacijske strategije i tehnike za implementaciju održivih planerskih i dizajnerskih rješenja gdje će se raspravljati i o strategijama pozicioniranja baštinske turističke destinacije te definiranje njezine brend arhitekture.

Bez održivog razvoja u turizmu nema niti doživljaja kao temelja ponude turističke destinacije

Hrvatska na UNESCO-ovoj listi ima čak 10 prepoznatljivih svjetskih baština UNESCO-a. Šibenik je grad s dva spomenika na UNESCO-voj listi, katedrala Sv. Jakova i tvrđava Sv. Nikole. On je ujedno i turistički grad koji zasada uspijeva održati uravnoteženi odnos između rastućeg turizma i očuvanja identiteta grada i baštinjenih kulturnih i prirodnih vrijednosti.

Mnogi veliki gradovi ulažu mnogo napora da se mogući problemi prepoznaju na vrijeme i spriječe, a za ove koji su postojeći da se nađe adekvatno upravljanje posjetiteljima i destinacijama. Stoga, stručno-znanstvena konferencija Proceed with Care – Living with Tourism ima cilj postati trajno godišnje okupljanje svjetskih autoriteta, relevantnih autora i istraživača te ujedno pozicionirati Hrvatsku kao inicijatora u području očuvanja materijalne i nematerijalne baštine.

Više informacija o konferenciji www.proceedwithcare.org

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije