Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WIKILEAKS

SFRJ zbog Bušića optužila SAD za antijugoslavensku kampanju

zvonko bušić
Robert Anić/PIXSELL
09.04.2013.
u 07:40

Jugoslavenskim vlastima smetalo je što je FBI novinarima podijelio pisanu izjavu otmičara zrakoplova

Američke diplomatske bilješke iz rujna 1976., koje su deklasificirane 2004. ali koje je Wikileaks danas učinio pretraživima i time lakše dostupnima globalnoj javnosti, otkrivaju dramatičnu komunikaciju između američke i jugoslavenske diplomacije u danima Bušićeve otmice zrakoplova američke kompanije TWA.

Čim je Zvonko Bušić sa suprugom i suradnicima oteo zrakoplov na letu iz New Yorka u Chicago te ga pod prijetnjom eksplozije preusmjerio u Pariz, jugoslavenske vlasti optužile su Ameriku za toleriranje i pomaganje teroristički raspoloženih hrvatskih emigranata. Reuters je objavio da su istražitelji FBI-ja podijelili novinarima pisanu izjavu otmičara u kojoj su naveli svoje zahtjeve (Bušić je iz otetog zrakoplova kanio bacati letke s naslovom "poziv na borbu protiv srpske hegemonije"), što je za jugoslavenske vlasti bio "neprijateljski potez protiv interesa Jugoslavije". Demarš s takvom optužbom Amerikancima je 11. rujna 1976. poslao diplomat SFRJ u Washingtonu, kojemu američke diplomatske bilješke navode samo prezime Petković. Zrakoplov je otet 10. rujna, a talačka kriza riješena je 12. rujna, pa su Amerikanci posebno biti ljutiti što ih Jugoslavija lažno optužuje i drži im lekcije dok talačka kriza traje. Američki diplomati 15. rujna 1976. pozivaju Petkovića i uručuju mu svoju prosvjednu notu, odnosno demarš.

"Žalite se CBS-u"

– Lažne su i krajnje besmislene insinuacije da se dijelovi američke vlade na bilo koji način povezani s antijugoslavenskom kampanjom ili da su imali bilo kakvu svjesnu ulogu u raspačavanju hrvatske separatističke propagande – govori američki diplomat Robinson jugoslavenskom diplomatu Petkoviću.

– Ne, to nisu besmislice. Komentari u američkim medijima pretvorili su se u veliku antijugoslavensku kampanju i čak je bilo izraza suosjećanja s ciljevima terorista. Televizija CBS prikazala je kartu Hrvatske koja obuhvaća i nehrvatske dijelove Jugoslavije – odgovorio je Petković, prema riječima navedenim u američkoj diplomatskoj bilješci.

– Žalite se CBS-u – Robinson mu je pokušao objasniti da američka vlada ne kontrolira medije.

– Od II. svjetskog rata Amerika nije izručila nijednog ratnog zločinca – nastavio je Petković i spomenuo Andriju Artukovića, koji je tada još živio u SAD-u.

– Nijednog terorista niste uhitili. Gospođa Bušić je, na primjer, bila uhićena u Zagrebu 1970. i bila je poznata američkim vlastima, ali njezina antijugoslavenska aktivnost nije zaustavljena – nastavio je i dalje s optužbama jugoslavenski diplomat Petković.

– Ali nju je čak i jugoslavenski sud osudio na uvjetnu kaznu, očito smatrajući da je nesvjesno u tome sudjelovala – ubacio se Seymour, drugi američki diplomat koji je bilježio razgovor. Petković je, međutim, i dalje nastavio po svome.

Nisu uhitili Carlosa

– Nijedna hrvatska teroristička organizacija u SAD-u nije nikad zabranjena ili raspuštena. Ni hrvatska Crkva, ni Hrvatsko narodno vijeće – nabrajao je Petković.

Na kraju, jugoslavenski diplomat traži "odlučnu akciju" američke vlade protiv antijugoslavenskih terorista i napominje da, u svrhu dobrih odnosa, očekuje "snažnu izjavu američke vlade koja osuđuju hrvatske teroriste". Njegov američki sugovornik, međutim, odgovara da ne može prihvatiti njegove uvjete, da su američki dužnosnici već javno izjavili da osuđuju terorističke aktivnosti, te da SAD neće prihvatiti jugoslavenski pogled na to što bi američka vlada trebala govoriti svojoj javnosti. Ponovio je da SAD podržavaju jedinstvo i nezavisnost Jugoslavije.

– Javno smo osudili terorizam i nismo spremni napadati etničke skupine zbog malog broja zlotvora koji među njima postoje. Nećemo izjednačavati etničke grupe s terorizmom – bio je jasan američki diplomat.

Amerikanci su optužbe jugoslavenskih vlasti smatrali posebno neprihvatljivima zbog toga što su same jugoslavenske vlasti propustile uhititi poznatog međunarodnog terorista Carlosa, unatoč, kako piše u američkoj diplomatskoj bilješci, potvrđenim izvještajima o njegovu boravku u Beogradu. "Petković nije odgovorio na moje tvrdnje o Carlosu. Na odlasku, dometnuo je svojoj pratnji da se američko-jugoslavenski odnosi nalaze na najgoroj točki u 30 godina", zaključuje Robinson u diplomatskoj bilješci napisanoj 16. rujna 1976.

>> Bušić: Da je Tuđman živ, on ne bi izručio Gotovinu Haagu

>> "Povlačim se, zbog podvala ne mogu ujediniti domoljube"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije