Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povlačenje Zakona o radu

Sever: To je samo pokazatelj kakav snažan utjecaj HUP ima na Vladu

Krešimir Sever
Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/3
16.10.2019.
u 10:28

Na prozivanje HUP-a i njihov utjecaj na Vladu i njezine odluke reagirali su iz te udruge čiji je glavni direktor, Davor Majetić, poručio da su sindikalne središnjice koje su bile sudionici socijalnog dijalog jedine istupile te pokrenule referendumsko pitanje '67 je previše' dok HUP nikad nije odustao od razgovora

Šest zakonskih prijedloga, među kojima i izmjene Zakona o radu, povučeni su iz saborske procedure sinoćnjom telefonskom sjednicom Vlade, što su sindikati ocijenili pritiskom i utjecajem poslodavaca koji to pak demantiraju.

– Zanimljiv je način na koji se to dogodilo, naši argumenti da nema potrebe za žurbom sa Zakonom o radu i ostalim pratećim zakonima nisu se slušali sve dok Hrvatska udruga poslodavaca nije zaprijetila. To je samo pokazatelj do koje mjere i kakav snažan utjecaj HUP ima na Vladu. Sindikate se uvažava tek u uvjetima kada iza sebe uspiju okupiti golemi broj ljudi i mi za svoje potrebe moramo izlaziti na cestu, dok s druge strane poslodavci imaju izravan ulaz i utjecaj. Vlada je očito izabrala kome će se prikloniti i to rade sve Vlade dugi niz godina i nema razlike, bila socijaldemokratska ili HDZ-ova koalicija na vlasti – komentirao je iznenadno povlačenje spomenutog Zakona iz procedure Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Na prozivanje HUP-a, njegov utjecaj na Vladu i odluke Vlade reagirali su iz te udruge čiji je glavni direktor Davor Majetić poručio da su sindikalne središnjice koje su bile sudionici socijalnog dijaloga jedine istupile te pokrenule referendumsko pitanje "67 je previše" dok HUP nikad nije odustao od razgovora.

– Duboko vjerujemo da socijalni dijalog nema alternativu i na njemu ustrajemo. Hrvatska udruga poslodavaca kao odgovoran socijalni partner podržavala je napore za provedbu barem jedne nužne reforme – mirovinske reforme – imajući u vidu koliko je cjelokupan sustav neodrživ s postojećim financijskim kapacitetima te koliko je važno povećati visinu budućih mirovina hrvatskih građana. HUP je stoga podržao model rada do 67. godine uz napomenu da se iz prijedloga izuzmu pojedina zanimanja. Udruga se zalagala za provedbu reforme koja je trebala stupiti na snagu tek 2033. Povučeni prijedlog zakona koji je zagovarao jednostranu odluku o radu do 68. godine ne bi povećao mirovine niti bi mirovinski sustav učinio boljim ili manje problematičnim – poručio je Majetić.

Video: Ivana Pernara straža iznijela iz sabornice

Komentara 7

Avatar southman
southman
11:21 16.10.2019.

Opet ovaj Sever. I što sada hoće, pa ni njemu nije iz samo njemu poznatih razloga " odgovarao ovakav prijedlog zakona ". Vlada ga je povukla jer je prijedlog u dijelu bolovanja nakon 65. bio nepravedan prema poslodavcima i zašto onda to ne uvažiti i naći pravednije rješenje.

PR
prajdali100
11:53 16.10.2019.

Ma i ovog Severa mi je više pun kufer.Vječiti sindikalac zadnjih 100 godina mlati jedno te isto !!! On,Ribić,Novosel i ostala bratija.

IB
iva.begovic
13:09 16.10.2019.

Rad nakon 65 godine treba biti temeljen na obostranoj odluci poslodavca i radnika. Opcija, a ne zajamčeno pravo. Onaj tko se dobro osjeća i želi raditi dulje, truditi će se dokazati svoju radnu sposobnost, a onaj kojemu je to pravo zajamčeno iskorištavati će ga za nerad i bolovanja te tako umanjiti ionako lošu sliku o hrvatskoj radnoj učinkovitosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije