Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISI

Sever: Odaziv na inicijativu '67 je previše' u Zagrebu više nego dobar

Počelo prikupljanje potpisa za referendum za incijativu 67 je previše
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/6
27.04.2019.
u 16:26

"Konkretne podatke još nemamo, ali po informacijama s terena odaziv je više nego dobar", izjavio je Sever te ponovio uvjerenost da će se u dva tjedna uspjeti prikupiti više od 373.568 potpisa

Na prvi dan prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv mirovinske reforme Krešimir Sever iz sindikalne inicijative "67 je previše"  istaknuo je u subotu zadovoljstvo odazivom građana, koji je, kaže, u Zagrebu "više nego dobar", a nešto je slabiji jedino u istočnoj Slavoniji zbog vremenskih uvjeta. 

"Konkretne podatke još nemamo, ali po informacijama s terena odaziv je više nego dobar", izjavio je Sever Hini te ponovio uvjerenost da će se u dva tjedna uspjeti prikupiti više od 373.568 potpisa, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma za vraćanja dobne granice na 65 godina za odlazak u punu mirovinu.

Diljem Hrvatske od danas do 11. svibnja otvoreno je oko 300 štandova na 200 lokacija na kojima građani mogu dati svoj potpis za raspisivanje referenduma  o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Sever kaže da  je slabiji odaziv jedino  u istočnoj Slavoniji gdje pada kiša pa je teže prikupljati potpise, ali što se tiče samog raspoloženja građana - ono je više nego povoljno, a u sindikalnoj inicijativi više su nego zadovoljni.

Građane je na davanje potpisa, tvrdi, posebno potaknuo revolt zbog tv reklame koju je platilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kako bi "plašilo vlastiti narod" nekakvim troškom od 45 milijardi proračunskih kuna "ako referendum prođe".

"Ljudi su ih pročitali i komentiraju te ministrove poruke dok daju potpise na štandovima. Upravo im je to zastrašivanje  bio jedan od motiva da daju potpis za referendum jer - što je previše, previše je", rekao je Sever. 

Po njegovim riječima, kontraproduktivno je podcjenjivati intelekt građana, prodavati "svoje stvari" prijeteći strahovima - da će se urušiti sustav i da su to opasne namjere. To, kaže, pripada nekom drugom vremenu. Građani, ističe, nisu glupi i ne treba se na taj način postavljati, već vlast treba pitati svoje građane što misle o nekom pitanju. "Zaboravili su da vlast proizlazi iz naroda i da su građani u pravu", poručio je Sever.

Ponovno je ustvrdio da su upozorenja iz resornog ministarstva  od 45 milijardi kuna troška i smanjivanju mirovina, ako prođe referendum, obična obmana jer se pri tom izračunu uzeo u obzir samo dio parametara  koji je obrađen onako kako odgovara vladajućima.

Argument su mu projekcije Eurostata, po kojima će 12 zemalja u Europi, uključujući Hrvatsku, idućih desetljeća imati lagani pad udjela troška mirovina u BDP-u.  Tu su i projekcije Europske komisije koje govore da će Hrvatska 2040. godine imati udio troška mirovina u BDP-u 8,3 posto (danas je 10,3 posto), a 2070. 6,8 posto. Sindikalna inicijativa "67 je previše" u ponoć je na Trgu bana Jelačića počela prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.

Prikupljanje potpisa do 11. svibnja organiziraju tri sindikalne središnjice - Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata. Sindikati traže da se granica za odlazak u starosnu mirovinu vrati na 65 godina, dob za stjecanje prava na prijevremenu mirovinu bude 60 godina, a penalizacija zbog prijevremene mirovine smanji s 0,3 na 0,2 posto.

Video: Sindikalisti Mladen Novosel, Krešimir Sever i Mirela Bojić

Komentara 10

Avatar speak_loud
speak_loud
16:38 27.04.2019.

Nije samo cilj skupiti potpise. Ti potpisi moraju biti i čitljivi po standardima L. Kuščevića.

ST
stric5
18:13 27.04.2019.

... zašto nikad sindikati nisu pokrenuli referendun o zabrani rada nedjeljom ... možda zato što u trgovini radi sirotinja a djeca sindikalni šefova su zauzeti studiranjem do 40-ih pa im roditelji trasiraju put "s faksa u mirovinu" .... mrš..

BU
burza
17:32 27.04.2019.

40 godina staza nije problem za proizvodna zanimamja vec za vjecite studente oni bi studirali do 30 a onda sa 60 u penziju sve oprt ostaje na radnickoj klasi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije