Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspostavljanje mira

Seul šalje izaslanike u Pjongjang kako bi dogovorili summit

Kim Jong Un i Moon Jae-in
Reuters/PIXSELL
31.08.2018.
u 11:27

Seul je ranije u petak predložio slanje izaslanika, a Pjongjang je to prihvatio.

Južna Koreja je u petak objavila da će 5. rujna poslati posebne izaslanike u prijestolnicu Sjeverne Koreje kako bi dogovorili summit između čelnika dviju država koji bi se trebao održati kasnije tog mjeseca. 

Izaslanici će raspravljati i o "uspostavljanju mira", "poboljšanju međukorejskih odnosa" i "denuklearizaciji Korejskog poluotoka", otkrio je Kim Eui-kyeom, glasnogovornik južnokorejske predsjedničke Plave kuće.

Seul je ranije u petak predložio slanje izaslanika, a Pjongjang je to prihvatio, dodao je glasnogovornik. Nije otkrio njihova imena.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in bit će prvi južnokorejski predsjednik koji će posjetiti Pjongjang od 2007. godine, no na planirani summit sjenu su bacile sve veće tenzije između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država oko nuklearnog programa te izolirane države.

Američki predsjednik Donald Trump prošlog je tjedna naglo otkazao posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea i svježe imenovanog izaslanika Pjongjangu, a kao razlog je naveo izostanak napretka po pitanju denuklearizacije. 

Otkazivanje se dogodilo samo nekoliko sati nakon što je Pompeo najavio svoj posjet i po prvi put javno priznao da su njegovi pokušaji denuklearizacije Sjeverne Koreje zapeli.

Kim Jong Un i Moon Jae-in
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije