Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borio se za život

Desetomjesečno dijete ustrijeljeno u glavu, operirali ga u Klaićevoj

operacija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
02.01.2015.
u 20:23

Maše rukama i nogama, prati pogledom sve oko sebe... kaže liječnik koji je operirao dječaka iz Zadra

         U Dječjoj bolnici u Klaićevoj suze su svakodnevica, nekad od tuge, nekad od sreće, no teško je ostati netaknut svim tim dječjim patnjama. Doktor Miroslav Gjurašin, neurokirurg u toj bolnici, svakih desetak dana upozna novog malenog pacijenta s teškom dijagnozom. No, nedavni poziv kolega iz zadarske bolnice zgranuo je i njega i Klaićevu. Dovoze im desetomjesečno dijete ustrijeljeno u glavu.

Borio se za život pet dana

– Zvali su oko podneva i rekli da imaju dijete s prostrijelnom ranom mozga, da je stabilno za transport i da će ga poslati u pratnji anesteziologa. Odmah smo se organizirali za prihvat pacijenta – opisuje dr. Gjurašin trenutke nakon poziva iz Zadra gdje je u bebu u naručju oca Marina Orlovića pucao Zlatko Svirčić, bivši suprug majke djeteta. Malo je reći da je zvjerski čin šokirao sve pa tako i liječnike te osoblje u Klaićevoj koji su ranjenu bebu zaprimili u stanju kome i odmah obavili snimanje mozga kako bi utvrdili točne ozljede.

– Teška je to ozljeda. Projektil je prošao kroz glavu i mozak i na drugoj strani lubanje izišao van. Morali smo organizirati tim za hitnu operaciju. Sestrama su se vidjele suze u očima, bilo je to potresno za sve kada smo skinuli zavoj s glave djeteta. Kad smo vidjeli gdje je ulazna i izlazna rana svi smo doista bili potreseni. 
Takvo što dosad nismo vidjeli, plakalo se i ovo će svi pamtiti – govori ugledni neurokirurg koji je vodio trosatnu operaciju. Uspjeli su sanirati ranu, ukloniti strane materijale i devitalizirano tkivo te, nastavlja dr. Gjurašin, zatvoriti moždanu ovojnicu i kožu na mjestu velike izlazne rane. Uslijedila je djetetova borba za život, dan i noć.

– Pet dana borio se za život. Stavili smo ga na respirator i bio je u rukama anesteziologa. Nakon kontrolne magnetske rezonancije točno smo utvrdili opsežnost i karakter ozljede i dinamiku sanacije te smo prema tome rukovodili daljnje liječenje. Anesteziolozi su odredili svu potrebnu terapiju. I u ponedjeljak se napokon razbudio te smo ga odvojili od stroja za disanje. 
Svima je pao kamen sa srca – kaže neurokirurg Gjurašin dodajući kako će tek vrijeme pokazati ima li dijete kakvih trajnih posljedica. U ovom trenutku, izvana, nikad ne biste rekli kroz kakvo je zlo to dijete prošlo. Ima zavijenu glavu, ali maše rukicama, nogicama i, kako kaže dr. Gjurašin, prati pogledom sve oko sebe. Prema tome, liječnici i osoblje Klaićeve zadovoljni su kako je sve završilo, a kroz tjedne i mjesece bit će jasnije i jesu li neke funkcije oštećene.

Najpotresnija ozljeda

– Napravili smo sve po propisima struke, međutim, svi smo bili šokirani zbog prizora i činjenice da se radi o maloj bebi pogođenoj vatrenim oružjem. To je jedna od najpotresnijih ozljeda koje smo doživjeli – zaključio je liječnik, iznimno zahvalan cijelom timu i osoblju bolnice koja se brinula i brine se o malim pacijentima i toj desetomjesečnoj bebi, žrtvi bezumnog čina koji je, srećom, preživjela.     

>> Zbog lošeg stanja zadarski ubojica prebačen u Zagreb

Komentara 3

JO
jozomali
21:32 02.01.2015.

čovjeku koji je pucao u malu bebu i oca tog djeteta odrezati dvije (2) doživotne s mogućnošću pomilovanja nakon odsluženja pola kazne!

DU
Deleted user
21:52 02.01.2015.

Ustrijeljen čovjek je načisto mrtav, a nastrijeljen, prostrijeljen čovjek je ranjen i ima šanse da preživi kao što će, izgleda, srećom, i ovo dijete preživjeti, nadajmo se bez posljedica, a to ste tek u zadnjoj rečenici jasno i glasno napisali...

I0
ivica_01
08:20 03.01.2015.

čovjeku koji je pucao odrezati ne dvije doživotne,neko dvije ruke,pa noge itd...samo polako i tupim nožem a maleni,neka te dragi Bog čuva,živio nam,drži se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije