Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita vrsta

Šest zemalja na pragu dogovora o desetljeću s manjim izlovom kitova

Kitolov
Flickr CC
19.04.2010.
u 14:27

Dvije godine tajno pregovaraju razvijene kitolovne zemlje Island, Norveška i Japan s najžešćim protivnicama Australijom, Novim Zelandom i Njemačkom.

- Kažete, kitovi su sisavci? Pa i krave i svinje su to. Kažete, na rubu su izumiranja? Pa čime ste 150 godina punili lampe, a fino ste meso bacali? – to kažu Japanci kad odgovaraju na pitanje zašto su protiv zabrane kitolova, iako ih ulove po tisuću svake godine “radi znanstvenog istraživanja”, a sami ih ne mogu pojesti jer je trgovina kitovinom zabranjena.

Čini se ipak da bi se ratovi razvijenih kitolovnih zemalja, Islanda, Norveške i Japana s radikalnim protivnicima kao što su Novi Zeland, Australija i Njemačka, mogli završiti primirjem, bez prevelike štete za kitove.

Te se zemlje tajno sastaju već dvije godine na tihim pregovorima koji bi trebali završiti u četvrtak u Washingtonu, doznaje BBC. Ne postigne li se taj dogovor, bit će vatreno na sastanku zemalja Međunarodnog povjerenstva za kitolov (IWC) koje bi trebalo odrediti kvote izlova za sljedećih deset godina, s kontrolom DNK ulovljenih životinja prije stavljanja u promet.

Komentara 1

OB
-obrisani-
11:38 22.04.2010.

Eeh dragi japanci, kako bi mi fotografirali bez njih. Moderni fotoaparati, pogotovo dslr imaju toliko kontrola u svojim specifikacijama, kolikih nema ni najsuvremeniji borbeni zrakomlat. Deset stranica podešenja, da bi škljocnuli i dobili fotografiju, koja se za nijansu razlikuje od neke druge. Love kitove u \"znanstvene svrhe?\" i ja vam mogu reći ćemu služe te svrhe; oni moraju intenzivno proućavati leševe, anatomije i sve ostalo, kitova, tako da kad ih sve potamane, budu prvi koji će početi s proizvodnjom divnih, krasnih kitova-robota, u prirodnoj velićini, sposobnima da rone, prskaju vodu i puštaju zvukove. Promiđba za te gumene i metalne kitove, bit će onako slatkasta kao i njihovi crtići za najmanje. Izvozit će ih svugdje po svijetu, i naravno kad će potražnja poćeti opadati, onda će izaći novi modeli, roza boje, sa 2 repa, sa kabinom za 1-2 putnika, onda manjih dimenzija i tako dalje. Eeh, šta bi mi bez dragih japanaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije