Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zračne snage

Šest aviona gasilo požare kod Splita i u Metkoviću

kanader
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
19.08.2018.
u 23:06

Zračne snage pokušale su se probiti i do požara koji je izbio na nepristupačnome terenu na brdu Gračišće iznad uvale Rasotica u Selcima te na požarište u Gornjem Humcu na otoku Braču, ali zbog nevremena na tom području nisu mogle pružiti potporu u gašenju ovih požara na Braču

Zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) sudjelovale su u nedjelju nakon 18 sati u akcijama gašenja dvaju požara s ukupno šest protupožarnih aviona na području Muć-Dugopolje kod Splita, koji je uočila posada kanadera, te požara kod Metkovića.

Požare u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj župniji zračne snage gasile su s ukupno šest protupožranih aviona koji su se, sukladno prioritetima, izmjenjivali u gašenju požara koji su izbili u kratkom vremenu, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

Nevrijeme spriječilo da zračne snage gase požare na Braču

Zračne snage pokušale su se probiti i do požara koji je izbio na nepristupačnome terenu na brdu Gračišće iznad uvale Rasotica u Selcima te na požarište u Gornjem Humcu na otoku Braču, ali zbog nevremena na tom području nisu mogle pružiti potporu u gašenju ovih požara na Braču.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage su do danas sudjelovale u gašenju 42 požara (15 u Zadarskoj, 13 u Splitsko-dalmatinskoj 12 u Šibensko-kninskoj i po jednoga požara u Istarskoj županiji i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uz gašenje požara, provedeno je i 38 protupožarnih izviđanja s avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 225 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko  5600 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša 11. i 12. kolovoza s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije