Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi početak

Šest autističnih djevojaka uči kako živjeti samostalno

\'28.03.2011., Zagreb - Centar za autizam dobio je na raspolaganje stan u kojem zivi 6 autisticnih djevojaka. Anamarija Rajic. Photo: Anto Magzan/PIXSELL\'
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
29.03.2011.
u 12:49

Šest djevojaka s poremećajima iz autističnog spektra živi u stanu od 96 kvadrata u naselju Novi Jelkovec

Anamarija će dan početi kuhajući kavu, Josipa će dotad pripremiti doručak, Arijana postaviti stol, Romana će se pozabaviti čistim rubljem, Žana će se dohvatiti glačala, a Anamarija će, u miru, "škicnuti" poneki kadar omiljene sapunice. Sve to do jučer nisu mogle jer su živjele u ustanovama ili psihijatrijskim stacionarima, skupa sa sedamdesetak korisnika, a danas imaju svoj dom u naselju Novi Jelkovec, u prvoj životnoj zajednici Centra za autizam.

Master-plan

Šest djevojaka u dobi od 21 do 34 godine s poremećajima iz autističnog spektra živi u stanu od 96 kvadrata zahvaljujući zagrebačkoj gradskoj upravi, a sve na krilima dokumenta Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koje je izradilo master-plan deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne skrbi radi usklađivanja s normama Europske unije. Kome god to mogle zahvaliti, djevojke svakim novim danom postaju svjesne da život ima i svoje lice, ne samo naličje.

– Tamo gdje su donedavno živjele nisu imale nikakva kontakta s, recimo, pripremom hrane, a u zajednici uče kuhati. Do jučer je njihovo rublje odlazilo u središnju praonicu, ovdje ga peru same. Tijekom boravka u ustanovama do trgovine su odlazile radi socijalizacije, a sada zbog kupnje. Razlike su goleme – tumači Renata Vragović, predstojnica programa za odrasle osobe s autizmom u Centru za autizam Zagreb.

Kako bi im olakšale kretanje u novom prostoru, defektologinje i radne terapeutkinje, koje s djevojkama u tri smjene provode 24 sata, po stanu su posvuda polijepile sličice s ilustracijama, zapravo oznake da se iza ormarića kriju tanjuri ili odjeća. Ove djevojke bolje reagiraju na vizualne podražaje nego na riječi.

– Prije smo jeli u točno određeno vrijeme, a u našem je stanu naš frižider naše carstvo – smješka se Anamarija Rajić vodeći svoje goste kroz svijetao, prostran stan, tumačeći kako su u tri spavaće sobe smještene po dvije cimerice.

Da ne bi bilo zabune, na ulaznim su vratima njihove fotografije, kao i na ormarima s odjećom.

No, ono najvažnije: u ustanovama su ih posjećivali samo roditelji, a u životnoj zajednici – njihovu novom domu – gosti "svih vrsta" podjednako su dobrodošli. Naime, slijedi im upoznavanje s okolinom pa se nadaju i susjedima na kavi. A rado bi se, kažu, pozivu i odazvale. No, jedno je sigurno: za nekoliko dana svečano će se, u njihovu najbližem susjedstvu, otvoriti i zajednica za muške članove pa će biti još veselije.

Svjetski dan autista

– Kako je riječ o novom programu za ovu kategoriju osoba s invaliditetom, projekt životne zajednice dat će nadu mnogim roditeljima čija su odrasla djeca s poremećajima iz autističnog spektra još uvijek na brizi obitelji ili smještena u ustanovama i psihijatrijskim stacionarima – poručuje Renata Vragović.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 8000 autista, a najnovija istraživanja pokazuju da se čak jedno dijete na stotinu rađa s ovim poremećajem. Projekt životnih zajednica uistinu je dobra vijest uoči Svjetskog dana svijesti o autizmu 31. travnja.

Komentara 5

OB
-obrisani-
12:57 29.03.2011.

Hvala ti Boze,...evo konacno jedna dobra vijest. Bravo za djevojke, tako se to radi. E da je jos onog truta Vidosevica istjerati iz one stancuge od 153 kvadrata, bilo bi mjesta za jos najmanje 10 djevojaka.

CH
chainsaw.
13:58 29.03.2011.

za svaku pohvalu! o autisticnom spektrumu potrebno je sto vise informacija s obzirom da dobar dio populacije nije upucen u simptome i tipove tretmana. svejedno, svaki pomak je vrijedan hvale.

ST
Stilla
14:31 29.03.2011.

Btw, svjetski dan svjesnosti o autizmu je 2. travnja, a ne 31. travnja... Malo provjeriti informacije ne bi bilo na odmet, :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije